ŠKOLE "PRAVE" PO NOTAMA IZ TIRANE: Akt izglasan u danu kada je ukinuto ime OŠ "Desanka Maksimović"

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

21. 11. 2023. u 16:35

ODBORNICI Skupštine opštine Bujanovac u danu kada su (iz)glasali promenu imena ovdašnje Osnovne škole "Desanka Maksimović" podržali su inicijativu zvanične Tirane za pomoć pri izgradnji sale za fizičko u OŠ "Naim Frašeri".

ШКОЛЕ ПРАВЕ ПО  НОТАМА ИЗ ТИРАНЕ: Акт изгласан у дану када је укинуто име ОШ Десанка Максимовић

Foto: J.S.

Sednici, održanoj u sredu, 15. novembra, odnosno skupštinskoj raspravi istog dana, nisu, kako "Novosti" saznaju, prisustvovali srpski odbornici jer su odmah nakon usvajanja dnevnog reda napustili salu pošto je odbijen njihov zahtev da se sa dnevnog reda skloni tačka o promeni imena škole "Desanka Maksimović" koju su Albanci kasnije i usvojili.

Prethodno je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj uputio zahtev opštini Bujanovac da albanska prestonica finansira izgradnju fiskulturne sale u bujanovačkoj Osnovnoj školi "Naim Frašeri". Predsedniku bujanovačke Skupštine Enveru Ramadaniju prilikom njegove posete Tirani krajem oktobra, obećana je ova investicija, a on je na poslednjoj sednici u obraćanju, pre svega srpskim odbornicima rekao da "treba da pohvale nemalu investiciju Albanije u ovo područje".

Pre nego što se zahtev našao pred bujanovačkim odbornicima odluka je donesena u Tirani, a kako prenose albanski političari sa juga Srbije ovo je "konkretna pomoć braći u Preševskoj dolini".

Osnovna škola "Naim Frašeri" nalazi se u Bujanovcu, nastava se odvija samo na albanskom jeziku, a odbornici su imali priliku da pre glasanja vide dokumentaciju kojom se potvrđuje da će Tirana izdvojiti u ove namene 550.000 evra.

- Svaku investiciju podržavam i dobro je došla. Priznajem da sam skeptičan po pitanju njene realizacije, s obzirom na to da je do sada bilo puno obećanja koja nisu realizovana. Naslušali smo se raznih najava o ulaganju u infrastrukturu, ali se to nije desilo, realizovano je samo što je Vlada Srbije opredelila za jug Srbije - kaže, za "Novosti", šef Kancelarije Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti činjenicu da uprkos tome što su Albanci u više navrata išli u Albaniju po mišljenje, nemaju još uvek jedinstvenu listu jer ne mogu da se dogovore.

Prvi dokument

OVOJ odluci prethodila je poseta gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja Bujanovcu 20. januara ovo godine. Tokom sastanka sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem (na slici) glavni akcenat je stavljen na mogućnosti za "ekonomski razvoj, kao glavni ključ prosperiteta dveju zemalja", a onda je počelo da se govori o brojnim ulaganjima. Ovo je prvi dokument koji je usvojen u skupštini, a Albanci ga najavljuju kao "prvo ulaganje Albanije u jug Srbije".

- Ne treba isključiti ni činjenicu da na ovaj način Tirana pruža pomoć sa ciljem da se ispuni njen zahtev o jedinstvenom nastupu albanskih lidera - mišljenja je Mitrović.

Miodrag Milković, odbornik Skupštine opštine Bujanovac, kaže da je svako ulaganje pozitivno i treba uraditi nešto da mladi bilo Albanci ili Srbi ne napuštaju jug Srbije, ali i on je skeptičan oko ove odluke.

- Cele godine se priča o tome, spekuliše se oko cifara, oko termina, tako da i ja imam dozu skepse mada bi mi bilo drago da se bilo koje ulaganje u opštinu naročito u obrazovne ustanove realizuje - kaže Milković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!