PLAN „Z -4“ ENIGMA I DAN DANAS :Istoričar Ognjen Karanović o neuspelom mirovnom dokumentu za RSK (VIDEO)

J. S.

28. 11. 2023. u 22:08

NI posle trideset godina od prezentovanja predloga mirovnog plana zaraćenim stranama u građanskom ratu u bivšoj jugoslovenskoj republici Hrvatskoj, nisu prestale rasprave u vezi sa determinisanjem karaktera datog dokumenta, koji je u istoriografiji i publicistici ostao upamćen pod nazivom „Z-4 plan".

ПЛАН „З -4“ ЕНИГМА И ДАН ДАНАС :Историчар Огњен Карановић о неуспелом мировном документу за РСК   (ВИДЕО)

KCNS

Istoričar Ognjen Karanović ističe da su  u stručnoj i široj javnosti ostala sporenja u vezi sa svrsishodnošću datog dokumenta i mogućnostima za njegovu implementaciju.

- Navedena sporenja neumitno korespondiraju sa nedoumicama u vezi sa svrsishodnošću osnivanja Republike Srpske Krajine i njenog održavanja u periodu između 1991. i 1995. godine. Karanović je pružio analizu krucijalnog pitanja prirode datog predloga mirovnog plana. Naime, predavač je ukazao na stepen štetnosti u odnosu na status i sumornu sudbinu Republike Srpske Krajine, a u kontekstu fijaska tadašnjeg mirovnog procesa u Hrvatskoj i Krajini.- kaže Karanović.

Pošto je  predstavio pozicije svih političkih faktora uključenih u ratni sukob, a u vezi sa njihovim odnosom prema predlogu mirovnog plana „Z-4", Karanović je ponudio zaključak koji  otkriva neupitnu relaciju pitanja sudbine Republike Srpske Krajine sa tokom i potencijalnim završetkom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

- Zapravo, danas je sasvim jasno da bi sudbina Republike Srpske Krajine bila povoljnija da je do kraja 1993. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini. Mogli bismo da razgovaramo i o uspehu ali i o postojanosti Krajine da je taj rat u susednoj državi završen apsolutnom pobedom Republike Srpske. –zaključio je ovaj istoričar.

Predavanje msr Ognjena Karanovića „Z-4 Plan i republika Srpska Krajina – srpsko-hrvatski odnosi na kraju XX veka" može s epogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti