RADE BRAJOVIĆ DOBIO NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO: UNS dodelio godišnja priznanja za novinarski, urednički i fotoreporterski rad

V. C. S.

21. 12. 2023. u 15:35

NA svoj 142. rođendan, Udruženje novinara Srbije dodelio je više priznanja, među kojima i nagradu za životno delo novinarki i publicistkinji Srebrenki Gluhić Ilić i dugogodišnjem uredniku "Večernjih novosti" u penziji Radisavu Radetu Brajoviću.

РАДЕ БРАЈОВИЋ ДОБИО НАГРАДУ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: УНС доделио годишња признања за новинарски, уреднички и фоторепортерски рад

Foto: UNS

Srebrenka Gluhić Ilić bila je novinarka u "Politici" i "Borbi", a onda je prešla u Televiziju Beograd, gde je bila urednica Dokumentarnog programa. Brajović se zahvalio na nagradi i istakao da je smatra nagradom "Večernjim novostima", jer je u njima "razvijao i sebe i, kao glavni i odgovorni urednik, mnoge druge koji su bili zaljubljeni u novinarstvo, na način koji nije samo pisanje".

- U novinarstvo sam došao jer sam hteo sam da vidim svet. Rođaka sam pitao: "Kako da vidim svet?" On je rekao: "U novinarstvu. Budi novinar, ali novinar u kojeg će i drugi novinari imati poverenja." Najveća moja briga kao urednika bila je kako da zadržim vrednosti koje dobijam od kolega. U "Novostima" sam završio novi fakultet. Prvo sam bio korektor, pa radio u nekoliko rubrika, pa tek onda urednik - rekao je, između ostalog, Brajović.

Foto: UNS

Nagradu za novinarsku hrabrost "Aleksandar Tijanić" dobio je glavni urednik lista "Nova" Ranko Pivljanin, nagradu "Laza Kostić" za vest, reportažu i fotografiju, dobili su dopisnica televizije "Hepi" iz Niša Marija Janković, novinarka regionalne televizije Pirot Ana Filipović Gogić i foto-reporter portala "Mondo" Uroš Arsić, dok je nagrada "Bogdan Tirnanić" za najbolji komentar ili kolumnu pripala Aleksandri Trajković Arsić, novinarki RTS-a.

Zlatnu povelju UNS-a žiri je dodelio novinaru Draganu Filipoviću, specijalna nagrada za doprinose u istoriji štampe i novinarstva, teorijske radove o novinarstvu i publicistička dela "Žika M. Jovanović" pripala je Radivoju S. Petroviću i Slobodanu M. Peneziću, a za najbolji godišnji uređivački koncept, nagradu "Dimitrije Davidović", dobio je urednik portala "OKO" Nebojša Grujičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)