SREĆNA NOVA PRAVOSLAVNA: "Večernje novosti" svim vernicima čestitaju 2024. godinu po julijanskom kalendaru (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2024. u 00:00

Nova godina, pravoslavna, za sve koji slave po julijanskom kalendaru, stigla je u ponoć.

СРЕЋНА НОВА ПРАВОСЛАВНА: Вечерње новости свим верницима честитају 2024. годину по јулијанском календару (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Dočekasmo, kako narod kaže, Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. Danas, 14. januara, obeleževa se i veliki praznik -  Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i krsna slava Sveti Vasilije Veliki.

Pravoslavna Nova godina, poznata kao julijanska Nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru u balkanskim zemljama Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republika Srpska), Severnoj Makedoniji kao i u pravoslavnim delovima Hrvatske, a tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru.

Julijanska Nova godina slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu".

Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima obeležava ovaj značajan praznik.

U nekim krajevima Srbije spaljuju se ostaci badnjaka, a pored vasilica mese se i krofne u koje se, kao i za Božić, stavlja novčić.

Takođe, veruje se da, pored bogate trpeze, na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali napretka.

Svim pravoslavnim vernicima koji večeras slave, "Večernje novosti" žele srećnu i uspešnu 2024. godinu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave