Savremeni izazovi u odgajanju dece i školaraca i kako ih rešiti

Promo

12. 03. 2024. u 17:21

„U NAŠE vreme je bilo sasvim drugačije, nije moglo da se...“ rečenica na koju se već pomalo svi ježimo, a posebno ta jeza prolazi kroz decu i mlade jer osećaju potpuno neshvatanje i nerazumevanje.

Савремени изазови у одгајању деце и школараца и како их решити

Foto: pexels.com

Najbitnije je da u odnosu sa detetom, učenicima, uopšte osobom u razvoju, imate jasnu sliku o tome da vaše detinjstvo i vreme u kojem ste odrastali, mogućnosti, problemi, shvatanja sveta i okoline, nisu isti kao ono što okružuje u svakom momentu današnje generacije u razvoju.

Izazova je mnogo, a s obzirom na činjenicu da su deo novosti, a ne „naših vremena“, nazivamo ih najlakše – savremenim izazovima kojima treba prići racionalno i na taj način ih i prihvatiti, jer tako i dolaze rešenja. Neki svakodnevni koji nailaze većini su naša tema, a evo šta raditi kada naiđu.

Zdravlje zuba: fiksna proteza

Mobilne proteze nisu odbačene, i dalje su vrlo u funkciji i korišćenju, ali se fiksna proteza sve više zahteva kako bi se rešili određeni problemi. Sam ortodonksni aparatić nastao je iz potrebe nastalih izazova koje je doneo način života savremenog doba, pa deca tokom odrastanja jedu različite stvari koje kvare zagrižaj, drže glavu i same vilice u položajima koji utiču na krivljenje zuba, a tu su i oni koji prirodno imaju određeni problem. Veoma je važno na vreme uvideti da je kod deteta zagrižaj nepravilan, da zubići rastu tako da se preklapaju ili da ostavljaju dosta prostora između sebe.

Foto: Shutterstock

 

Problem otkriven u ranoj fazi se rešava dosta brže, uz manje truda i napora, a fiksna proteza u mlađim godinama predstavlja jednu zanimljivost, pa se ne pamti ni po čemu lošem, posebno danas kada im je stalno moguće menjati boje i izgled. Međutim, zdravlje zuba danas jeste ozbiljan izazov za roditelje koji ne treba da vas plaši, već da čini da ga preuzmete i savladate uz učenje deteta o pravilnoj nezi najpre.

Korišćenje mobilnih telefona u detinjstvu i nižim razredima?

Istina je da mobilnih telefona najverovatnije nije bilo u vremenu kada ste odrastali, ali su klasična svakodnevnica vaše dece. Izazov je prilično veliki kada je njihovo korišćenje u pitanju, kako ograničiti, šta dozvoliti i koliko. Međutim, bitno je iz svega izvući maksimum, a kada su mobilni telefoni u pitanju tu imate ozbiljnih prednosti.

Foto: Shutterstock

Korišćenje mobilnih telefona može da vam pomogne da dete lakše savlada učenje brojeva, slova, glasova, jezika, geografskih pojmova, neke veštine... Samo korišćenje i to u koje se svrhe koristi nikada neće zavisiti od vašeg deteta, već od vas samih. Ukoliko mobilni telefon i mogućnosti interneta, brojnih aplikacija, iskoristite u pravcu edukacije, koja je omogućena kroz igru, onda možete da dobijete taj maksimum od tehnologije koja vam je data. Naravno, i u ovom slučaju ograničite upotrebu, jer dete mora da se socijalizuje, pusti u vanjski prostor, a doziranje svega toga je u stvari najbolji put u vaspitanju i odgoju. Zato koristite telefone u edukativne svrhe, obezbedite da dete dopre i do sadržaja koje želi da vidi, ali uvek uz budnu kontrolu vašeg oka.

Zdravlje kičme: Kakvi rančevi za školu su potrebni?

Još jedan savet u vezi sa zdravljem i razvojem deteta tiče se tereta koji nosi sa sobom svakog dana. Danas su učenici prilično opterećeni u ovom pogledu, pa imaju dosta knjiga, svezaka, dodatnog pribora, opreme, a rančevi za školu mogu da budu u svemu tome pomoć ili problem.

Da bi se teret poneo na pravilan način, tako da ne utiče loše na razvoj kičmenog stuba, ramena, bitno je da rančevi za školu imaju anatomsko ojačanje, dodatne kaiševe za osiguravanje i raspored tereta, ali i da budu prilagođeni uzrastu samog učenika/deteta. Na taj način, birajući kvalitetan ranac za školu, bićete potpuno sigurni da teret koji nosi vašem detetu neće predstavljati problem ni u fizičkom, ni u zdravstvenom smislu.

A sa kojim izazovima se vi najčešće susrećete u odrastanju vaše dece i na koji način ih rešavate?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)