IZLOŽBE U NIKŠIĆU I UŽICU: Programi povodom Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida

V.C.S.

18. 04. 2024. u 16:37

NACIONALNI dan sećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dan Muzeja žrtava genocida, 22. aprila, ovaj muzej obeležiće dvema izložbama.

ИЗЛОЖБЕ У НИКШИЋУ И УЖИЦУ: Програми поводом Националног дана сећања на жртве геноцида

Muzej žrtava genocida

Prva će biti održana u Užicu, u saradnji sa tamošnjim Istorijskim arhivom, pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja". Druga će biti u Nikšiću, u saradnji sa Javnom ustanovom "Muzeji i galerije" i Nikšićkim pozorištem, pod nazivom "POVRATAK: Priča koja traje".

Na postavci u Užicu biće predstavljeni radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice monaške obitelji srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu (Eparhija pakračko-slavonska). Monahinja Marija je slikala najstrašnije događaje o kojima su svedočili očevici iz logora Jasenovac, kao najvećeg gubilišta srpskog naroda, na čijem području postoji 115 velikih masovnih grobnica i mnoštvo manjih.

Izložbu u užičkom Istorijskom arhivu otvoriće programski direktor Muzeja žrtava genocida dr um. Nikola Radosavljević i direktor tamošnjeg arhiva Željko Marković.

Foto Muzej žrtava genocida

Kozarčanke sa decom

U Nikšiću će, pak, biti predstavljena autorska izložba Jasmine Tutunović Trifunov, višeg kustosa Muzeja žrtava genocida, sa početkom u 13 časova u Holu Nikšićkog pozorišta. Postavka "POVRATAK: Priča koja traje", kroz fotografije i dokumenta svedoči o sudbini srpske dece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom.

Otvoriće je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i rukovodilac Odeljenja za naučno-istraživačku delatnost Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave