UGOVARANJE REŠAVANJA SPOROVA PRED CDRC-OM: Značajan korak ka unapređenju pravnog okvira i pružanju podrške građevinskoj industriji u Srbiji

Novosti online

23. 04. 2024. u 20:49

CENTAR za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC) osnovan je strane Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES ) u skladu sa Zakonom o arbitraži kao stalna institucija za alternativno rešavanje sporova u građevinarstvu, čije se sedište nalazi u Beogradu.

УГОВАРАЊЕ РЕШАВАЊА СПОРОВА ПРЕД CDRC-ОМ: Значајан корак ка унапређењу правног оквира и пружању подршке грађевинској индустрији у Србији

Foto: Novosti

Ideja o osnivanju Centra proizašla je iz prepoznate potrebe za boljom saradnjom između stručnjaka pravne i tehničke struke, kao odgovor na izazove sa kojima se suočavaju učesnici na projektima u građevinskoj industriji. Zato je danas osnovna svrha Centra pružanje efikasnog i kvalitetnog alternativnog rešavanja sporova u građevinarstvu, oslanjajući se na stručnost i iskustvo stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

U utorak 23. aprila održan je stručni skup sa temom Ugovaranje rešavanja sporova pred CDRC-om gde je predstavnicima građevinskih kompanija koje se bave izvođenjem radova i konsultantima koji se bave tenderskim procedurama i ugovaranjem, ujedno ACES članicama pre svega onima koji se mogu naći u situaciji da zaključuju ugovore gde je potrebno definisati način rešavanja sporova prezentovan rad i usluge Centra. 

Ukazano je  na važnost blagovremenog ugovaranja efikasnog mehanizma za rešavanje sporova, način ugovaranja i prednosti rešavanja sporova pred CDRC, kako u fazi arbitraže tako i u prethodnoj fazi rešavanja spora pred Odborom za odlučivanje u sporovima.

Jedna od ključnih ideja koja je istaknuta na skupu jeste uvođenje maksimalnih naknada za rad Odbora, što bi prevazišlo problem previsokih troškova u procesu rešavanja sporova. Kroz ovakav pristup, Centar želi da obezbedi predvidljivost troškova i promoviše alternativno rešavanje sporova uz razumne naknade, što će dodatno olakšati stranama u svim fazama projekta.

Osnivanje Centra za Rešavanje Sporova u Građevinarstvu predstavlja značajan korak ka unapređenju pravnog okvira i pružanju podrške građevinskoj industriji u Srbiji i šire. 

BONUS VIDEO: POZICIJE MOĆI SE MENjAJU: Svet nema lidera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)