SABOR SPC U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Počinje 14. maja sabornom svetom liturgijom

Novosti online

10. 05. 2024. u 10:23

SABOR Srpske pravoslavne crkve počeće 14. maja sabornom svetom liturgijom u Hramu Svetih apostola u stavropigijalnoj lavri u Pećkoj patrijaršiji, navodi se u saopštenju SPC.

САБОР СПЦ У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ: Почиње 14. маја саборном светом литургијом

Foto D. Zečević

- Na osnovu člana 59 Ustava Srpske pravoslavne crkve, Sveti arhijerejski sinod SPC je sazvao Sveti arhijerejski sabor u njegovo redovno zasedanje koje će svečano početi 14. maja sabornom svetom liturgijom sa prizivom duha svetog u Hramu Svetih Apostola u stavropigijalnoj lavri u Pećkoj patrijaršiji - saopštila je Informativna služba SPC.

U saopštenju se navodi da će radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela SPC, pod predsedništvom patrijarha srpskog Porfirija i uz učešće visokopreosvećene i preosvećene gospode eparhijskih arhijereja, početi sutradan, 15. maja, u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK NA CEREMONIJI DANA EVROPE: Srdačan pozdrav Vučića sa Žiofreom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)