ISTORIČARI UVREDILI SRPSKI NAROD: Protestno pismo grupe intelektualaca zbog istupa Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića

R. Dr.

29. 07. 2020. u 17:46

SRBI nisu jedini narod koji je pretrpeo genocid i koji, kada pravda izostane, kažnjavanje zločinaca smatra podvigom.

ИСТОРИЧАРИ УВРЕДИЛИ СРПСКИ НАРОД: Протестно писмо групе интелектуалаца због иступа Дубравке Стојановић и Николе Самарџића

Foto: Printscreen

Jevreji, Jermeni i Rusi su primer kako se zločinci kažnjavaju, ali i kako se gradi kultura sećanja koja ne dozvoljava poricanje i poigravanje sa genocidom. Protestujemo zbog izjava Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića, koje smatramo uvredom na račun srpskog naroda, struke, zdravog razuma i osnovnog ljudskog morala, piše Novi Standard.

Uz izraze dubokog žaljenja zbog poslednjeg u nizu urušavanja ugleda Univerziteta u Beogradu ovo poručuje grupa od 26 univerzitetskih profesora koji su stali iza protestnog pisma povodom poslednjih javnih istupa njihovih kolega Samardžića i Stojanovićeve. Na listi su, između ostalih, potpisi Slobodana Antonića, Danila Baste, Vasilija Krestića, Miloša Kovića, Nenada Kecmanovića, Emira Kusturice, Mila Lompara, Darka Tanaskovića, Slobodana Samardžića...

Potpisnici su napisali pismo u znak protesta zbog stavova dvoje istoričara povodom inicijative gradskih vlasti Beograda da ulicu u prestonici nazove po Blagoju Jovoviću, atentatoru na ustaškog vođu Anta Pavelića.

"Sa nevericom smo pročitali izjavu Dubravke Stojanović, redovne profesorke istorije Filozofskog fakulteta objavljenu na portalu "Nova Es" o Blagoju Jovoviću. Ona je rekla: "Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike. To je necivilizacijski sunovrat, to je slavljene osvete, principa "oko za oko" i slanje poruke da je svako nasilje dozvoljeno"", navode pisci Protestnog pisma, uz ocenu da smisao ovih reči nije promenjen iskazom da je Pavelić počinio "monstruozne zločine".

Profesori potpisnici podsećaju i da je svega nekoliko sedmica ranije Nikola Samardžić, takođe redovni profesor na Odeljenju za istoriju, podržao ustaški stav na Tviteru, u kome se, posle niza primitivnih uvreda na račun srpskog naroda, genocid počinjen u logoru smrti Jasenovac opravdava tobožnjim srpskim zločinima i naziva "odgovorom na vladavinu" Karađorđevića.

"Legalistička osećajnost Stojanovićeve prema Paveliću i Samardžićeva apologetika Jasenovca pojavljuju se u vremenu velike obnove ustaških ideja u regionu. U javnom životu zemalja EU i SAD, nacistički i ustaški zločini danas se zamagljuju ne samo relativizovanjem i prećutkivanjem, nego i proglašavanjem branilaca za osvajače i žrtava za zločince", podseća grupa intektualaca.

PRIZIVAO NOVI GOLI OTOK

PROFESOR Nikola Samardžić nešto ranije je na Tviteru napisao i da "Mora nova četrdeset osma" i založio se za otvaranje novog logora u Hrvatskoj, po ugledu na Goli otok" - podsećaju profesori i napominju da je reč samo o poslednjom u nizu višegodišnjih skandaloznih istupa Nikole Samardžića i Dubravke Stojanović.

Spisak 26 istaknutih intelektualaca:

1. Prof. dr Slobodan Antonić

2. Akademik Danilo Basta, član SANU

3. Komnen Bećirović, pisac i publicista

4. Prof. dr Siniša Borović, general

5. Prof. dr Milan Brdar

6. Prof. dr Đorđe Bubalo

7. Prof. dr Slobodan Vladušić

8. Prof. dr Aleksandar Jovanović

9. Prof. dr Nenad Kecmanović

10. Prof. dr Miloš Ković

11. Prof. dr Leon Kojen

12. Prof. dr Časlav Koprivica

13. Akademik Vasilije Krestić, član SANU

14. Emir Kusturica, reditelj

15. Prof. dr Goran Latinović

16. Prof. dr Aleksandar Lipkovski

17. Prof. dr Milo Lompar

18. Prof. dr Draga Mastilović

19. Prof. dr Aleksandar Milanović

20. Prof. dr Jovan Popov

21.Prof. dr Slobodan Samardžić

22. Prof. dr Darko Tanasković

23. Dr Slavenko Terzić, dopisni član SANU

24. Prof. dr Srđa Trifković

25. Prof. dr Bogoljub Šijaković

26. Prof. dr Srđan Šljukić

(Novi Standard)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave