MOSTU DO HRAMA IME PATRIJARHA: Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji poslednja koju je osveštao blaženopočivši patrijarh Irinej

D. ZEČEVIĆ

30. 11. 2020. u 13:20

SA velikom tugom primili smo vest o upokojenju Njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Irineja.

МОСТУ ДО ХРАМА  ИМЕ ПАТРИЈАРХА: Црква Преображења Господњег у Пролом бањи последња коју је освештао блаженопочивши патријарх Иринеј

Foto privatna arhiva

Njegova blagonaklonost i iskrena ljubav prema Toplici ostaće zauvek kao simbol duhovnog jedinstva i želje za očuvanjem srpskog identiteta. Sa ponosom ćemo se sećati njegovog truda, velike želje i angažovanja za obnovu Manastira Svetog Nikole u Kuršumliji i očuvanju Nemanjine Toplice.

Radovali smo se svakom njegovom dolasku, a poslednji će ostati zapisan u istoriji našeg grada - ovim rečima se od srpskog patrijarha oprostio Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija, napominjući da je Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji poslednja svetinja koju je osveštao patrijarh Irinej.

VISOKA PRIZNANjA DOBROTVORIMA

VISOKIM crkvenim priznanjima odlikovani su svi dobrotvori, institucije i pojedinci uz čiju podršku je obnovljena severna kula, jedne od dve najstarije zadužbine velikog župana Stefana Nemanje, u kojoj je 2019. obeležen veliki jubilej - 850 godina Nemanjinih zadužbina.

Ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovan je veliki dobrotvor Crkve Radovan Raičević iz Pločnika, generalni direktor "Planinke", dok su Ordenom Svetog Save drugog stepena odlikovani Opština Kuršumlija i Akcionarsko društvo "Planinka" iz Kuršumlije. Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je nagrađen Ordenom Svetog kralja Milutina, dok je Orden Svetog Romana Đuniškog drugog stepena uručen Dragoslavu Iliću i Zlatku Veljoviću iz Kuršumlije, Radoju Pavloviću iz Pretežana i Žarku Đuriću iz Kaludre. Arhijerejske gramate dobili su Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Foto privatna arhiva

Tokom poslednje posete Toplici, odnosno kuršumlijskoj opštini, pre dva meseca, srpski patrijarh je osveštao zvona, pristigla iz Austrije, za obnovljenu kulu na Manastiru Svetog Nikole kod Kuršumlije, za koja je rekao da će, ako Bog da, pozivati verni narod kuršumlijskog kraja na molitvu na mnoga leta. Sledećeg jutra, četvrtog oktobra, služio je čin Velikog osvećenja Crkve Preobraženja Gospodnjeg.

ISTORIJA Patrijarh Irinej na osveštanju hrama u Prolom banji, 4. oktobra, Foto privatna arhiva

- Za izgradnju ovog hrama na steni nadomak banjskog hotela, blagoslov je dao srpski patrijarh 2010. godine, jer ga je podsetilo na Tavor, odnosno mesto gde se Isus Hrist preobrazio u svoju božansku prirodu. Crkva je, prema želji patrijarha Irineja, posvećena upravo Preobraženju Gospodnjem, a sagrađena je tri godine kasnije, dok je 2014. oslikana - ističu iz kuršumlijskog preduzeća "Planinka", koje je gradilo hram.

OBNOVA

TOKOM poslednje posete Kuršumliji i Prolom banji, u kojoj je osveštao Crkvu Preobraženja Gospodnjeg, srpski patrijarh Irinej je napomenuo da je ova, nekadašnja oblast Svetog Stefana Nemanje, nekada sva blistala hramovima i da nema sela ili šume u kojoj se ne nalaze ostaci nekog hrama.

Foto privatna arhiva

- Upokojeni patrijarh se upravo zbog velikog broja hramova na ovom području zalagao da Kuršumlija povrati prvobitni naziv- Bele Crkve - kažu nam u kuršumlijskoj opštini i podsećaju da se patrijarh baš radovao obnovi Manastira Svetog Nikole, prvoj Nemanjinoj zadužbini, i napominjao da "treba razmišljati o obnovi Manastira Presvete Bogorodice.

Foto privatna arhiva

Kako bi crkva na steni bila dostupna vernicima, sagrađen je pešački most dugačak 56 metara koji je posvećen upravo upokojenom patrijarhu Irineju i koji je još za njegovog života, odnosno izgradnje hrama dobio naziv - Most patrijarha Irineja.

- Vaša svetosti, ostavili ste nam važan zadatak svojim velikim delima i uverenjem u bolje dane i bolji život. Nastavićemo da čuvamo, gradimo i negujemo Nemanjinu Toplicu, onako kako ste nam govorili da se samo na taj način srpski narod vraća veri, sebi i svojim korenima.

Odlikovani Dobrotvori uz čiju podršku je obnovljena kula, zadužbine Stefana Nemanje, sa patrijarhom Irinejom,Foto Eparhija niška

Vaša dela nastaviće da žive u Nemanjinoj Toplici, i zauvek u našim srcima za sadašnje i buduće generacije - navodi se u oproštajnom pismu predstavnika kuršumlijske opštine i preduzeća "Planinka", koje je pomoglo i obnovu Manastira Svetog Nikole, odnosno izgradnju zvona na zvoniku obnovljene severne kule.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!