SREĆA JE BITI SA VOLJENIMA U NAJLUĐOJ NOĆI: Novogodišnja noć sa herojima koji danonoćno leče najteže slučajeve obolele od Kovida 19 (FOTO)

D.Alihodžić

01. 01. 2021. u 00:38

PRVI put je novinarska ekipa posetila Kovid bolnicu u novom Kliničkom centru u Nišu i to baš u novogodišnjoj noći. Za medicinare je to noć kao i svaka druga, teška i neizvesna jer niko ne može da predvidi tok bolesti.

СРЕЋА ЈЕ БИТИ СА ВОЉЕНИМА У НАЈЛУЂОЈ НОЋИ: Новогодишња ноћ са херојима који даноноћно лече најтеже случајеве оболеле од Ковида 19 (ФОТО)

Foto: D.A.

Začudo, kao da se korona primirila tokom najluđe noći i dala im malo predaha jer nije bilo većeg prijema a hospitalizovani su imali mirnu noć, bez kriza i pogoršanja. Kako će biti to jutra teško je predvideti. U Kovid bolnici na četvrtom, petom i nultom spratu Kliničkog centra trenutno se leči 282 pacijenata. Petoro su u teškom stanju i priključeni na aparate za veštačku ventilaciju.  

- Najteže mi je što ne mogu da barem vide naš osmeh i da im to pruži malo nade i ohrabri ih. Nikom noćas nije lako. Ali, ovo je naš poziv, mi smo izabrali da budemo lekari i da dežurstva budu sastavno deo naših privatnih života. A oni nisu ovo hteli niti planirali, doček nove godine u respiratornom centru, kaže anesteziolog Milan Tatić koji se priseća da je i prošle novogodišnje noći bio dežuran ali da mu je ove posebno teško jer je kod kuće ostavio trudnu suprugu i četvorogodišnjeg sina.

Svaki od ovih lekara ima svoju priču i svoje strahove, šta ako se zaraze ili ugroze svoje bližnje. Ali niko od njih ne odustaje pa prof.dr Radivoje Kocić, pomoćnik generalnog direktora za internističke delatnosti hvali njihovu požrtvovanost i solidarnost. Kao i svake večeri došao je da ih obiđe i proveri da li sve funkcioniše kako treba. Raport mu podnosi sestra Maja Marković koja je zadužena za osoblje, terapije, higijenu, hranu...

- Noć kao i svaka druga, biće vremena za slavlje. Kad već nisam mogla da otputujem na Tajland nije mi problem da budem na radnom mestu, veli anesteziolog Ivana Mitić. - - Budite srećni što noćas nista ovde jer najbolji je provod sa svojim bližnjima, poručuje Milan Stanković, fizijatar koji inače radi na dečijoj rehabilitaciji a sada je zadužen za prijem novih pacijenata u Kovid bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)