SLATKI SUVENIRI SLAĐI OD BROJKI: Milan je napustio direktorsku fotelju i upustio se u porodični biznis
PRVA radionica za ručnu proizvodnju čokoladnih pralina u Baru otvorena je na Mirovici.
Ekonomista po struci, Milan Polović, direktorsku fotelju u hotelsko-turističkom preduzeću zamenio je "slatkim" porodičnim biznisom, u čemu mu pomaže supruga Milena, profesorka engleskog jezika.
Imao je, kaže, odličan posao, ali je ljubav prema slatkišima prevagnula. Privatni biznis počeo je u martu prošle godine. U asortimanu, zasada, su tri proizvoda - praline sa lešnicima, kandirana pomorandžina kora i suve šljive prelivene belgijskom čokoladom.
Sve se to pakuje u slatki suvenir iz Crne Gore. Na ukusno osmišljenim pakovanjima, oslikana su atraktivna turistička mesta - Sveti Stefan, Rijeka Crnojevića, Perast...
- Za četvrtu vrstu proizvoda - slatki sudar istoka i zapada u kome ćemo spojiti belgijsku čokoladu i kvalitetne lokume, na pakovanju će biti Stara maslina na Mirovici - kaže, za "Novosti", Milan Polović, kome su nove recepture i ljubav prema "slatkom" biznisu, slađe od brojki.
KORA BARSKE POMORANDžE
KANDIRANO voće je poslastica od davnina.
- U procesu razvoja ideje, koristim što je moguće više domaće sastojke. Sezona je pomorandži, barske su u slatkišu - kandirana pomorandžina kora u čokoladi. Kvalitet mora da se zadovolji - kaže naš sagovornik.
NIJE mu, kaže, namera da se bavi veleprodajom koja bi verovatno brže omogućila rast prihoda, već maloprodaja kojom razvija originalan proizvod na tržištu.
- To je zanatska proizvodnja čokoladnih proizvoda. Sve se to može podići na serijski, industrijski nivo, ali taj ručni proizvod daje bolji doživljaj. Ograničena je proizvodnja.
Čokolada se topi u posebnim posudama, po posebnom temperaturnom režimu i tako istopljenom čokoladom prelivamo suve šljive, kandiranu pomorandžini koru i pečeni karamelizovani lešnici se oblikuju u modlama. Oni su ukrašeni "prašinom" u boji zlata.
Svi proizvodi se rade ručno i ukrašavaju kakao buterom u boji - objašnjava Polović.
PREDNOST DATA KVALITETU
PROIZVODNI pogon je u dvorištu porodične kuće na Mirovici, nedaleko od Starog Bara.
- U sadašnjem kapacitetu, supruga Milena i ja možemo da napravimo šezdesetak manjih, ili oko 20 velikih pakovanja dnevno. Najveći deo posla je ručni rad. Obim proizvodnjese može povećavati, povećanjem broja zaposlenih - kaže Polović.
CILj mu je bio da napravi slatkiš bez loših šećera, proizvod koji ima vrednost.
- Nismo jurili za dobiti, a namera nam je datržištu ponudimo proizvod veće vrednosti nego što je cena. Prednost je data originalnosti i kvalitetu. Borimo se za kvalitetan proizvod koji će preživeti vreme - ima recept uspešnosti diplomirani ekonomista i preduzetnik.
Na pitanje, da li se pokajao što je ostavio direktorsku funkciju i započeo izazovni preduzetnički posao, Milan kaže da se nije pokajao, a uz ovu porodičnu proizvodnju bavi se izradom biznis planova.
- Satisfakcija je da naš proizvod, iz domaće radionice, mnogima ulepša dan, u vidu poklona, ili želje da ljudi sebe časte najstarijim slatkišima, kandiranim voćem - zaključuje Milan Polović.
SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: "Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici"
PREMIJER Crne Gore Milojko Spajić rekao je na premijerskom satu da će ta zemlja glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
09. 05. 2024. u 14:59
RAZBIJENE TABU TEME U SRBIJI: Da li će dete ličiti na roditelje ako je od doniranih jajnih ćelija (VIDEO)
Dragana Krstić iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" bila je gost podkasta "Mislim da je važno."
08. 05. 2024. u 16:10
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)