JELENA GAJI 8 GOVEDA, A NJIHOVO MLEKO SAMA PRODAJE I PRERAĐUJE U SIR! Predstavljamo kandidate za "Najdomaćina 2023"

Novosti Onlajn

21. 10. 2023. u 19:56

JELENA Stanković živi na Jugoistoku Srbije, u selu Vrgudinac u blizini Bele Palanke, gde se bavi stočarstvom, tj. mlečnim govedarstvom.

ЈЕЛЕНА ГАЈИ 8 ГОВЕДА, А ЊИХОВО МЛЕКО САМА ПРОДАЈЕ И ПРЕРАЂУЈЕ У СИР! Представљамо кандидате за Најдомаћина 2023

Foto: Privatna arhiva

Iako selo Vrgudinac godinama trpi odliv stanovništva, naša sugrađanka je nasuprot tom trendu odlučila da tu započne sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Ona u sklopu svog gazdinstva poseduje 8 grla goveda. Ona njihovo mleko prodaje i prerađuje u sireve.

Fakultetsku diplomu smera stočarstvo Jelena je stekla iz ljubavi prema životinjama i dedi koji je bio stočar. Udala se u Stankoviće iz Vrgudinca i sa njima nastavlja tradiciju Sa Jelenom se ovih dana priča kratko i brzo. Stalno je u žurbi jer je u punom jeku sezona branja kukuruza. Efikasna po prirodi ispričala nam je da je gradsko dete koje od malena voli selo. Odrasla je u Beloj Palanci uz roditelje koji su radili u industriji, ali je detinjstvo provodila kod dede Danila u selu Bežište.

– Deda je bio stočar, imao po 10-ak grla goveda, 50 ovaca i 60 koza tako da pretpostavljam da se ljubav prema životinjama još tada rodila. Deda je rano otišao, a ja sam upisala prvo srednju veterinarsku školu, a zatim i poljoprivredni fakultet na smeru stočarstvo. Nakon studija sam se zaposlila u opštinskoj upravi Opštine Bela Palanka i nakon nekoliko meseci rada srela sam budućeg supruga Dejana koji se za svojom porodicom pronašao u mlečnom govedarstvu, preradi mleka, proizvodnji sitnog sira i sira na kriške - u dahu kaže Jelena.

Preselila se iz grada u selo koje broji manje od 100 stanovnika i tu sa novom porodicom kuje velike planove za proširenje proizvodnje. Pre osam godina kao velika sreća stigla im je Jana, prvo žensko dete u porodici posle 45 godina, a tri godine kasnije i sin koji je poneo ime Jeleninog voljenog dede.

Jelena je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Jelene Stanković

*Mesto: Jugoistok Srbije, Bela Palanka, Selo Vrgudinac

*Naziv farme: "Gazdinstvo Jelena Stanković"

*Delatnost: Jelena se bavi stočarstvom, tj. mlečnim govedarstvom. Trenutno u svom vlasništvu ima 8 grla goveda.

*Dalja prerada: Prerada i prodaja mleka i sireva

*Mreže:

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite klikom na ovaj link.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Novosti će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima. 

Veliko finale održaće se u decembru 2023, a prethodiće mu niz regionalnih događaja koji će na lokalnom nivou predstaviti zajednici najistaknutije poljoprivrednike među njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!