MASKE IH ODRŽALE NA NOGAMA: Domaći privrednici se prilagodili, kompanija "Pantović" sačuvala više od 200 radnih mesta u Užicu

J. Su. - S. B.

26. 02. 2021. u 14:28

KADA je pandemija virusa korona pre godinu dana stigla u Srbiju za većinu preduzeća u zemlji počela je borba za opstanak i potraga za rešenjem kako održati decenije poslovanja i sačuvati radna mesta.

МАСКЕ ИХ ОДРЖАЛЕ НА НОГАМА: Домаћи привредници се прилагодили, компанија Пантовић сачувала више од 200 радних места у Ужицу

Arhiva

Otkazani ugovori i saradnja sa ino-partnerima bili su jak udarac i za porodičnu kompaniju "Pantović" iz Užica koja tri decenije proizvodi odeću i tekstil. Uspeli su, međutim, da se prilagode novim uslovima poslovanja.

Tačno 15. marta 2020. kada je uvedeno vanredno stanje, desio se preokret u njihovom poslovanju. Toga se priseća Dragoslav Pantović, direktor kompanije:

- Svi planirani prihodi na koje smo mogli da računamo su bili stopirani, sa neizvesnim datumom kada će se sve vratiti u normalne tokove. U tom trenutku bili smo prinuđeni da stopiramo sve odlive novca prema dobavljačima, ali smo morali da isplatimo na vreme plate zaposlenima, struju, gas, i ostale relativno fiksne troškove.

A prva dva mesece prethodne godine počela su dobro. Rasli su prema očekivanjima i planovima. Znali su za dešavanja u Vuhanu, ali su kao i većina njihovih kolega bili uvereni da će se epidemija zaustaviti na tom području.

Međutim, ubrzo su morali da otkažu celu kolekciju proleće-leto. Za svega nekoliko dana trebalo je odlučiti i kako dalje. Kolekcija je prebačena za ovu godinu ali, tada počinje nova bitka - očuvanje firme. Rešenje je bilo preusmeriti rad na proizvodnju zaštitnih tekstilnih maski, prvo za užičku bolnicu i zdravstvo, zatim, vojsku, MUP, javne ustanove, kompanije...

- U tom trenutku to su bili jedini poslovi koji su imali mogućnost za naplatu - priča Dragoslav. - To je bio značajan izvor prihoda za našu kompaniju u trenucima kada je bilo veoma teško.

Saradnja sa Udruženjem za tekstil, kožu i obuću PKS, brzo i blagovremeno informisanje, bilo je, kaže, ključno u pribavljanju potrebnih deklaracija za proizvodnju maski, konkurisanje za kredite iz garantne šeme...

Dragoslav Pantović

- Bez državne pomoći koju smo dobili mi, ali i ostale kompanije, teško da bismo izdržali krizu uzrokovanu pandemijom - ističe Pantović.

Nakon teške poslovne godine za ceo svet, užička kompanija sada uveliko ostvaruje planove za lakši prolazak kroz period krize. Inače, malo je poznato u javnosti da su Pantovići bili jedni od pokretača inicijative za izmenu Uredbe o privremenoj zabrani izvoza zaštitnih sredstava. Rezultat je bio ukidanje zabrane izvoza 24. aprila 2020. i izvoz oko pet miliona tekstilnih maski na tržište EU.

Informisali na vreme

TOKOM perioda vanredne situacije, trudili smo se da privrednici dobijaju tačne informacije u najkraćem mogućem roku - kaže Nemanja Jovanović, iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS. - U tom momentu one su bile presudne za dalje poslovanje, od dozvola za kretanje zaposlenih, do specifičnih informacija poput načina deklarisanja tekstilnih maski i dobijanja mišljenja od ALIMS. Komuniciralo se 24 sata u cilju brzog i tačnog informisanja privrede o izmenama koje su se dešavale iz sata u sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)