TUĐE MALINE GUŠE SRPSKE : Uvozna roba "ugušila" domaću

J. SUBIN

03. 03. 2023. u 15:59

PROCENjUJE se da u Srbiji ima nekoliko hiljada tona malina na zalihama u malim hladnjačama.

ТУЂЕ МАЛИНЕ ГУШЕ СРПСКЕ  : Увозна роба угушила домаћу

Foto D. Dozet

Otkup od njih je prestao, veliki "igrači" uvezli su samo prošle godine oko 10.000 tona ovog voća, čime je drastično poremećeno tržište u Srbiji. Uz to, nevolja malinara sada je neisplaćena roba i velika dugovanja prema njima, a prolećni radovi oko maline tek treba da počnu.

I dok vlasnici malih hladnjača kažu da imaju još najviše tri meseca da se pronađe rešenje i da se isprazne zalihe, malinari upozoravaju da su im pare neophodne kako bi se pripremili za ovu sezonu.

- Nemamo podatak koliko se duguje malinarima, to su ogromne pare - kazao nam je Božo Joković, direktor zemljoradničke zadruge "Naši voćari". - Otkupna cena maline prošle godine zabeležila je rekord. Ali mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. U manjim hladnjačama prošlogodišnje maline su zamrznute i taj lager nikako da se smanji.

Prema rečima Jokovića, država bi mogla da im pomogne odobravanjem povoljnijih kredita, jer su se poslovne banke uglavnom povukle iz ove oblasti.

- Našu malinu nismo mogli da prodamo jer su prošle godine uvezene ogromne količine, po mnogo većoj ceni od one koja je bila ponuđena nama u prodaji - naglasio je Joković. Rešili smo da uđemo u kreditni aranžman sa državom, da nam omoguće kredite, da bi smo isplatili poljoprivredne proizvođače, jer smo ušli pošteno u ovo sve, proizveli i moramo ovo i prodati.

Prošlogodišnja malina prodaje se za nekih 300 dinara za kilogram, negde čak i manje, na domaćem tržištu. U otkupu je malina bila i do 600 dinara, ali na otpremnicama.

Naša zemlja, poslednjih meseci, sve manje izvozi maline, pa se čini, objašnjavaju stručnjaci, da polako gubi "svetsku" trku. Naročito ako se uzme u obzir da vrhunska domaća malina "čeka" u hladnjačama, a po trgovinskim lancima, često prodaju uvozno i razmrvljeno "crveno zlato".

Odlaganje kredita

VLADA Srbije donela je zaključak u cilju ublažavanja posledica nastalih u sektoru malinarstva, usled pada potražnje za malinom. Kako se navodi u obrazloženju, određene količine  voća nisu prodate, ostale su uskladištene u hladnjačama, a proizvođači nisu isplaćeni za voće koje su predali otkupljivačima. Ovom odlukom, Vlada Srbije pomaće hladnjačarima u odlaganju obaveža isplate kredita na 12 meseci, kako bi izmirili dug iz prethodnog otkpa prema primarnim proizvođačima malina.

NACIONALNI PROIZVOD


DRUŠTVO za voćarsku proizvodnju "Naše voće" Srbija traži od države da oformi Nacionalni savet za malinu, gde će biti najveći izvoznici, agroekonomisti, predstavnici instituta, rasadnika, udruženja, mali hladnjačari, proizvođači, kako bi se hitno našlo rešenje za sadašnju situaciju u malinarstvu.

- Malinu treba proglasiti nacionalnim proizvodom - smatra Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis