NOVAC OD KULE POSLE SPORA: Poverioci će još čekati sredstva od prodaje

S. Bulatović

19. 04. 2023. u 12:27

NOVAC od prodaje simbola Beograda, "Geneks kule", legao je nedavno na račun firme u stečaju, ali neće skoro stići do poverilaca. Od prodaje imovine nekadašnjeg giganta "Generaleksporta", oni kojima se duguje još nisu dobili "deo kolača". Kako saznajemo u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, deobe neće biti dok se ne okonča spor sa jednim poveriocem. Kada je reč o "sestri" firmi "Internacionalu CG" poverioci su, pre svega državni, namireni, ali ostali i dalje čekaju ostatak duga.

НОВАЦ ОД КУЛЕ ПОСЛЕ СПОРА: Повериоци ће још чекати средства од продаје

Foto: Tanjug

Kupac Zapadne kapije Beograda izlicitirani iznos je uplatio početkom aprila. Kula je prodata za 2,4 milijarde dinara. Pokušali smo da saznamo koliki deo obaveza će tim iznosom biti namiren, ali se još ne znaju ukupna potraživanja od "Generaleksporta".

- Prema odredbama Zakona o stečaju, ako je imovina bila predmet obezbeđenja potraživanja jednog ili više razlučnih i založnih poverilaca iz ostvarene cene, prvenstveno se namiruju razlučni poverioci čije je potraživanje bilo obezbeđeno prodatom imovinom i založni u skladu sa njihovim pravom prioriteta - odgovaraju u ALSU. - Potraživanja razlučnih poverilaca u ukupnoj prodajnoj vrednosti "Geneks kule" je izražena u proceni predmeta prodaje. Celokupan preostali iznos, posle namiranja potraživanja razlučnih poverilaca, ulazi u stečajnu masu i deli se stečajnim poveriocima.

Kompanija "Generaleksport" do sada nije sprovodila postupak deobe stečajne mase radi namirenja potraživanja poverilaca, a postupak deobe će se sprovesti po okončanju parničnog postupka koji se vodi radi utvrđivanja osporenog potraživanja jednog razlučnog poverioca.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika istovremeno odgovara da su u stečajnom postupku "Internacional CG" poverioci namireni u postupku glavne i delimične deobe. Reč je o poveriocima čija su utvrđena potraživanja svrstana u drugi isplatni red, a to su dugovanja na ime javnih prihoda u iznosu od 100 odsto.

- Poverioci čija su utvrđena potraživanja svrstana u treći isplatni red namireni su u iznosu od 30,04 odsto utvrđenih potraživanja - dodaju u ALSU. - Nije bilo zakonskih osnova za formiranje prvog isplatnog reda. Konačna potraživanja u vezi sa stečajnim postupcima kod "Internacional CG" i "Generaleksport" sada nisu poznata, s obzirom na to da se povodom određenih potraživanja vode sudski postupci koji u ovom momentu nisu pravno okončani. Tek po pravosnažnom okončanju sudskih postupaka, moguće je precizno odrediti stečajne poverioce i visinu potraživanja. Tempo je uslovljen različitim činjenicama, koje u najvećoj meri nisu u neposrednom domenu stečajnog upravnika - okončanje sudskih postupaka, ko je i u kojoj visini poverilac, a potom i postupak unovčenja, gde nije moguće predvideti da li će i kakvo interesovanje biti.

Vredni kvadrati i u Hrvatskoj

OBE kompanije, i "Internacional CG" i "Generaleksport", imaju na prodaju još imovine.

- Imaju još imovine u Republici Srbiji, koja će biti predmet unovčenja u narednom periodu - ističu u ALSU. - Imovina "Generaleksporta" u stečaju u Republici Hrvatskoj, a radi se o veoma vrednim nepokretnostima, indentifikovana je, utvrđeno je njeno faktičko stanje, ali je utvrđivanje njenog pravnog statusa radi unovčenja u ovom trenutku veoma otežano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave