NAŠE ULJE U CRNOJ GORI JEFTINIJE 60 DINARA: Pojeidni srpski proizvodi i dalje jeftiniji u okruženju

S. B.

20. 04. 2023. u 13:13

GRAĐANI Srbije se iz okolnih zemalja vraćaju iznenađeni cenama osnovnih životnih namirnica. Ko je tokom praznika putovao do Crne Gore sa nevericom je merkao ulje proizvedeno u našoj zemlji. Poznata marka, 500 kilometara od mesta proizvodnje, košta od 1,4 do 1,99 evra, a na akciji se nudi i za - 1,09 evra. Objašnjenje ove ne tako retke pojave za srpske proizvode su različite stope poreza na dodatu vrednost, ali i - trgovačke marže.

НАШЕ УЉЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕФТИНИЈЕ 60 ДИНАРА: Појеидни српски производи и даље јефтинији у окружењу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nije ulje jedino što građani Srbije kupuju po nižim cenama u okruženju. Bilo je slično sa čokoladom, mlekom, prašak za veš... U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije veruju da nije samo državna fiskalna politika odgovorna za ove nelogičnosti.

- Razlog je pre svega trgovačka marža - kaže Marko Dragić iz NOPS. - U Crnoj Gori je nešto niža stopa poreza na dodatu vrednost. Ona niža je sedam odsto, a u Srbiji je deset odsto. Ali to nije dovoljna razlika. Drugi deo je marža. Evidentno je da je ona u pitanju. Trgovci žele da brzo i lako zarade i to im je siguran način. Pored tih postoje i skrivene marže. To je ono što proizvođači plaćaju da uđu u trgovinu, pa gde će im biti istaknut proizvod, pa na koliko proizvoda će dati deo gratis, pa koliko je niža cena ako se uzme cela paleta... A trgovac sve to prodaje po punoj ceni.

Udruženja potrošača veruju da bi ograničenje marže bio način i zaštite potrošača od nekontrolisnaih poskupljenja i uznemirujuće inflacije. Pojedine države su primenile ovaj recept. U dogovoru sa trgovinskim lancima određeni proizvod iz svake grupe ima ograničenu, nisku maržu. Prodavac sam bira koji će proizvod prodavati po ovim uslovima.

- Verujemo da je rešenje ograničiti trgovinske marže - dodaje Dragić. - Trgovci bi tada morali da se odreknu dela svog prihoda u korist kupaca. Ne verujemo, međutim, da je to u Srbiji sada moguće i ostvarivo. To vidimo po rastu cena domaćih proizvoda, robnih marki. Oni nikad nisu bili skuplji, a trebalo bi da su jeftiniji od konkurencije. Proizvode se u Srbiji i robne marke podrazumevaju najniže troškove.

Ekonomisti su, s druge strane, skeptični prema ovom receptu. Smatraju da se administracijom ne izlazi na kraj sa inflacijom. Ograničene marže bi umirile potrošače, ali, poručuju, ne bi rešile problem.

- Moje mišljenje je da takva mera ne bi imala efekta na inflaciju - kaže ekonomista Dragovan Milićević. - Koreni inflacije su daleko dublji. To ne bi rešilo mnogo. To je administrativna priča, da se umiri narod. Koreni inflacije su uvoznog i troškovnog karaktera. Ne može trgovačka marža da to reši. Nosioci inflacije su takvi da ne može na njih tako da se utiče. Ona mora da se rešava sistemski. Mora da se smanji potrošnja. Definitivno se srećemo sa viškom tražnje. Kako poskupljuje roba, tražnja pada. Imamo problema sa svetskom inflacijom zbog pokidanih lanaca snadbevanja tokom epidemije korone.

PRIMERI IZ INOSTRANSTVA

FRANCUSKA se među prvima dogovorila sa trgovcima o "antiinflacionoj korpi". Ideja je da u njoj bude 50 proizvoda, odnosno svih životnih namirnica. Sada trovine nude svoje varijante korpe. Po pristupačnim cenama se nude brašno, testenina, majonez, ulje, kafa, med, tunjevina, jogurt, mleko, hleb.

U Crnoj Gori sami lanci biraju koji će proizvod iz svake grupe ponuditi uz maržu do pet odsto. Mogu i da menjaju izabrane proizvode. U Srbiji je Vlada na početku krize ograničila proizvođačke i prodajne cene osnovnih životnih proizvoda. Poslednjih nedenja te mere su mahom ukinute i tržište bi trebalo samo da reguliše cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)