PRODUBLJUJU SE ODNOSI SRBIJE I KINE: Ministar Mali se obratio na otvaranju Trećeg sajma Kina-CIEZ (FOTO)

Novosti online

16. 05. 2023. u 10:56

MINISTAR finansija Siniša Mali obratio se danas putem video-linka na otvaranju Trećeg sajma Kina-CIEZ u gradu Ningbo u Kini.

ПРОДУБЉУЈУ СЕ ОДНОСИ СРБИЈЕ И КИНЕ: Министар Мали се обратио на отварању Трећег сајма Кина-ЦИЕЗ (ФОТО)

Foto: Instagram/mali_sinisa

- Čast mi je što sam imao priliku da se obratim na otvaranju ovog velikog i važnog sajma, makar i u video formatu, s obzirom na to da nisam bio u prilici da lično prisustvujem - napisao je ministar na Instagramu.

On ističe da su odnosi Kine i Srbije najbolji u istoriji, pre svega zahvaljujući bliskom i prijateljskom odnosu predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

- Naše odnose produbljujemo i aktivnim učešćem u mehanizmu saradnje Kina – CIEZ i inicijativi Pojas i put. Srbija pruža aktivnu i snažnu podršku ovoj inicijativi, kao i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ i čvrsto je posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma - napisao je ministar.

On dodaje da dve zemlje trenutno intenzivno rade na usaglašavanju Srednjoročnog akcionog plana za zajedničku izgradnju inicijative Pojas i put između dve vlade za period 2023–2025.

- Nedavno je potpisan i Memorandum o razumevanju kojim se formalno započinju pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. Inicijativa za zaključivanje sporazuma je pokrenuta tokom susreta dva predsednika u februaru 2022. u Pekingu, a predstavlja još jedan veliki korak koji će dodatno ojačati našu ekonomiju i intenzivirati saradnju Srbije i Kine. Verujem da će sve proteći prema planiranoj dinamici i da će pregovori biti okonačni na ekspertskom nivou tokom septembra ove godine - ističe Mali.

Ministar kaže da je Kina najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji. Obim razmene u protekle dve godine porastao je za 75 odsto, a naš izvoz u Kinu je tokom poslednjih 10 godina povećan 185 puta.

- Tokom protekle dve godine, u 2021. i 2022. Kina je najveći strani investitor u Srbiji, a samo tokom tri kvartala 2022. godine zabeležen je priliv investicija u iznosu od jedne milijarade evra. Kineske kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju nešto više od 26 hiljada radnika. Takođe, svake godine imamo rast izvoza poljoprivrednih proizvoda, a odlična je vest i što je tokom održavanja sajma koleginica iz Vlade Jelena Tanasković potpisala protokole o izvozu meda i o izvozu hrane za kućne ljubimce, a uskoro će biti potpisan i protokol o izvozu jabuke - zaključio je Mali.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave