SVAKU PROMENU HITNO PRIJAVITI VETERINARU: Afrička kuga svinja registrovana u 27 opština u Srbiji

E.B.T.

20. 07. 2023. u 16:44

VRŠILAC dužnosti direktora Uprave za veterinu, Miloš Petrović, apelovao je na sve vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

СВАКУ ПРОМЕНУ ХИТНО ПРИЈАВИТИ ВЕТЕРИНАРУ: Афричка куга свиња регистрована у 27 општина у Србији

Foto Tanjug

- Čest slučaj kod ove bolesti je naglo uginuće životinja – objašnjava Petrović. - To se mora hitno prijaviti veterinaru. U početku bolesti životinje su apatične, slabije jedu hranu i piju vodu, a nakon toga se javljaju promene na telu, plava boja kože, kao i krvarenja u okolini repa.

On ističe da je kuga kod nas prisutna u 12 upravnih okruga i 27 opština, i da se bolest sa divljih životinja na domaće prenosi kontaktom. Veoma su bitne, kako dodaje, biosigurnosne mere, primena dezinfekcije i dezinsekcije gazdinstva u cilju kontrole virusa i bolesti.

-Bolest nije zajednička za životinje i ljude, tako da nije moguć prenos zaraze – navodi Petrović. - Otežavajući faktor u kontroli ove bolesti je nepostojanje specifične terapije i vakcine.

Kako naglašava, kuga nanosi velike ekonomske gubitke i utiče na ekonomiju svake zemlje. On kaže da je veliki broj žarišta afrička kuge svinja u okruženju Srbije. U slučaju pojave bolesti na terenu Uprava za veterinu donosi rešenje o zaraženom i ugroženom području.

-Obavlja se popis i obeležavanje svinja, kao i kontrola zdravstvenog stanja – navodi Petrović. - Zabranjuje se promet životinja iz zaraženog područja kako se bolest ne bi širila na ostale regione. Obavezna mera je eutanazija svinja sa svim merama dezinfekcije objekta, a nadoknada štete se vrši po hitnom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?