MANJAK ZANATLIJA: Država čini sve da zaposlenima u građevinskom sektoru obezbedi bolje plate i uslove rada

E.B.T.

08. 08. 2023. u 15:55

RESORNI ministar Goran Vesić čestitao je danas svim zaposlenima u građevinskoj industriji njihov praznik, Dan građevinara Srbije, i poručio da država čini sve kako bi oni imali bolja primanja i uslove rada.

МАЊАК ЗАНАТЛИЈА: Држава чини све да запосленима у грађевинском сектору обезбеди боље плате и услове рада

Jedno od gradilišta u Srpskoj, Foto D. Pozderović

- Građevinska industrija Srbije poslednjih 10 godina beleži konstantan rast i ekspanziju i doprinosi snažno razvoju bruto domaćeg proizvod Srbije - istakao je Vesić. - Kada se uporede vrednosti iz 2013. godine sa onim ostvarenim u 2021. građevinska aktivnost na teritoriji naše zemlje porasla za tri puta, odnosno za 307 odsto.

Prema njegovim rečima, posledica ovog trenda rasta je i skok tražnje za građevinskim radnicima različitih profila, kao i povećanje nivoa zaposlenosti u građevinskoj industriji.

- Na kraju prošle godine ova industrija učestvovala je u ukupnoj zaposlenosti sa 7,5 procenata - naveo je Vesić. - Broj zaposlenih je u periodu od 2018. do 2022. porastao za 36.616 ljudi, a na kraju prošle godine bio je 169.771 ljudi.

On je istakao da u građevinarstvu nedostaju radnici svih stručnih nivoa, a naročito onih sa niskom stručnom spremom zanatskog tipa, tesari, zidari, armirači, pomoćni radnici... Podsetio je da domaća preduzeća nude stipendije za učenike koji se opredele za ova zanimanja, ali da je zainteresovanost, ipak, i dalje mala. Usvojene izmene i dopune zakona koje se tiču zapošljavanja radnika, kaže, trebalo bi da olakšaju da se u tom sektoru zaposli i veći broj stranaca. Trenutno je u građevinarstvu kod nas, kako dodaje, najviše angažovanih stranih radnika iz Turske,Egipta i Indije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)