"KAKO TO MISLE DA NAPRAVE?" Izumitelj BRIKS-a ismejao ideju članica

Novosti onlajn

16. 08. 2023. u 11:04

BIVŠI ekonomista Goldman Saksa i čovek koji je izmislio naziv BRIKS Džim O'Nil govorio je o nastojanjima lidera ove organizacije da uspostave zajedničku valutu.

КАКО ТО МИСЛЕ ДА НАПРАВЕ? Изумитељ БРИКС-а исмејао идеју чланица

Foto: AP

Uoči 15. samita zemalja BRIKS-a Džim O'Nil je za Fajnenšel tajms izjavio da BRIKS nikada nije postigao ništa na sastancima. Zbog toga, ekonomista smatra kako je uvođenje zajedničke valute za pet različitih ekonomija neizvodljivo.

- To je jednostavno smešno. Hoće li stvoriti BRIKS centralnu banku? Kako biste to napravili? Sramotna priča - rekao je O'Nil.

Ekonomista O'Nil još 2001. govorio je o akronimu BRIK (skraćenica pre ulaska Južne Afrike u organizaciju) kako bi se istakao ekonomski potencijal Brazila, Rusije, Indije i Kine kao i potrebu da se globalno i političko upravljanje preoblikuje kako bi se države mnogo više uključile u procese, prenosi Kliks.

Iako su pored Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike i druge zemlje Azije i Afrike izrazile želju da se pridruže organizaciji, O'Nil smatra kako proširenje ne bi imalo nikakav realan značaj.

- Ne znam šta oni pokušavaju postići osim moćne simbolike - ističe ekonomista.

Takođe, osvrnuo se na nesuglasice između samih članica organizacije.

- Dobro je za Zapad što se Kina i Indija retko o čemu dogovore. Ako bi to uradili, dominacija dolara bila bi mnogo ranjivija. Često kažem kreatorima kineske politike. Zaboravite svoje beskrajne istorijske bitke i pokušajte da se usaglasite sa Indijom. Tada bi svet mogao da vas shvati mnogo ozbiljnije - zaključio je O'Nil.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu