KATANAC NA TURISTIČKU AGENCIJU "GULIVER": Zatvorena zbog finansijskih teškoća - putnici ostali bez letovanja

E.B.Talijan

23. 08. 2023. u 14:35

TURISTIČKA agencija "Guliver" iz Kraljeva zatvorena je zbog finansijskih teškoća. Kako "Novosti" saznaju u Ministarstvu turizma, juče do podne nadležnoj inspekciji podneto je 11 prijava za 24 putnika, ali pristižu i dalje, tako da se još uvek ne zna tačan broj oštećenih.

КАТАНАЦ НА ТУРИСТИЧКУ АГЕНЦИЈУ ГУЛИВЕР: Затворена због финансијских тешкоћа - путници остали без летовања

Foto Tanjug

Organizator mora da realizuje aranžmane svih koji imaju ugovore i garanciju, bez obzira na to da li je "Guliver", kao posrednik u prodaji turističkih putovanja, preneo sredstva za njih. Međutim, deo putnika nema nijedan drugi dokument za plaćeno putovanje, osim uplatnice.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić ističe da svi koji su uplatili aranžmane preko ove agencije, a nisu ih realizovali, treba da kontaktiraju sa lokalnim odeljenjem turističke inspekcije u Kraljevu i daju dokumentaciju koju poseduju kako bi se utvrdilo o kom broju putnika se radi. Ovo je druga agencija u Srbiji koja je stavila katanac na vrata ovog meseca, posle novosadske "Siti travel".

Prema informacijama dobijenim od putnika koji su se obratili inspekciji, "Guliver" ih je obavestio da ne polaze na predstojeća putovanja jer im nisu obezbeđeni vaučeri, te da će se javiti sa informacijama o nadoknadi štete. S obzirom na to da je poslovnica zatvorena, kontaktirali su sa zastupnicom agencije koja je izjavila da je na bolovanju. Proverom jedinstvenog registra računa na sajtu Narodne banke Srbije, utvrđeno je da je jedan od dva računa agencije u blokadi, dok je drugi aktivan. Pomoćnik ministra turizma Dunja Đenić kaže da inspekcija prikuplja informacije i ispituje sve okolnosti.

- Deo građana koji je podneo prijave ima ugovore u kojima su naznačeni organizatori putovanja, ali određeni broj putnika nema nikakav dokument, samo uplatnicu - navodi za naš list Đenićeva. - Agencija "Guliver" je posrednik, a to znači da može jedino da prodaje putovanja isključivo pod uslovima koje je organizator definisao.

Inspekcija, kako dodaje, obavlja nadzor i navedenih organizatora, a trenutno nema mogućnosti da završi ispitivanje kod agencije iz Kraljeva, jer je zastupnik na bolovanju.

- Prvo se utvrđuje da li je zaključen ugovor o posredovanju, između "Gulivera" i organizatora putovanja, što je ključno - objašnjava Đenićeva. - Ukoliko to ne postoji, znači da nema ni organizatora putovanja, i putnici u tom slučaju pred sudom moraju da potražuju obeštećenje. Ako postoji ugovor, onda se ispituje da li je posrednik obavestio organizatora da je prodao njegove aranžmane i u tom slučaju je organizator u obavezi da ih realizuje.

Kako dodaje, svakom posredniku koji se oglašava kao organizator, ili organizuje putovanje, a nema licencu, ukoliko se to utvrdi izriče mu se prekršajna kazna. Prema rečima Aleksandra Seničića, svi koji imaju ugovore i garanciju putovanja, njihove aranžmane organizator mora da realizuje bez obzira na to da li im je "Guliver" preneo sredstva za njih.

- Putnici koji imaju samo uplatnicu, mogu jedino da tuže agenciju i da sudskim putem potražuju obeštećenje - naglašava Seničić. - Mi stalno upozoravamo građane da uvek traže da dobiju ugovor o putovanju, gde je naveden organizator, i garanciju putovanja. Ta dva dokumenta su neophodna da bi mogli da zaštite svoja prava i njihov novac i letovanje ne mogu biti dovedeni u pitanje bez obzira na to da li će agencija gde su uplatili novac propasti.

On navodi da je zasada još uvek malo informacija u vezi sa razlozima za prestanak rada agencije "Guliver", koja nije članica JUTA i da će se detalji znati tek kada turistička inspekcija završi kontrolu. S obzirom na to da jedan njihov račun nije u blokadu, inspekcija će, kako dodaje, da utvrdi da li ima novca i koliko, i ako ima sredstava onda će biti obeštećeni i putnici sa uplatnicama.

ČLANICE JUTA ISPUNIĆE OBAVEZE

DIREKTOR JUTA Aleksandar Seničić ističe da se za jedan broj putnika zna da neće imati problem da iskoristi svoja uplaćena letovanja.

- Neke agencije koje su članice našeg udruženja su nam potvrdile da postoji deo putnika sa kojima neće biti problema i iskoristiće svoje odmore, kao što je i planirano, bez obzira na to da li je agencija "Guliver" ispunila svoje finansijske obaveze prema tim agencijama - navodi Seničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!