AUTOMOBILSKA REVOLUCIJA: Vozilo samo plaća gorivo i to nije sve

Novosti online

29. 09. 2023. u 23:03

NOVI modeli „Mercedesa“ moći će sami da plate račun za gorivo na benzinskoj pumpi, ali naravno – s vašom karticom.

АУТОМОБИЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: Возило само плаћа гориво и то није све

Foto: Tanjug

Posle točenja goriva, vozač će na ekranu videti natočenu količinu i iznos računa.

Nova aplikacija „Mercedes pay+“ pretvoriće automobil u uređaj za plaćanje i to putem otiska prska u samom automobilu. Senzor otiska prsta integrisan je u novi multimedijalni sistem MBUX, a plaćanje se zatim vrši debitnim i kreditnim karticama „Masterkard“.

„Mercedes“ je prva marka koja je ponudila ovakvu uslugu na tržištu. Studija koju je sprovela nemačka kompanija za istraživanje tržišta „GfK“ u ime „Masterkarda“ pokazuje da bi otprilike polovina ispitanika starosti od 18 do 39 godina naručivala i plaćala usluge i robu direktno iz automobila.

KAKO FUNKCIONIŠE?

Kada vozač dođe do povezane benzinske pumpe i ugasi motor, usluga „Mercedes me Fuel & Pay“ pokrenuće se automatski na glavnom ekranu. Nakon pokretanja, vozač može jednostavno da odabere odgovarajuću benzinsku pumpu. Čak i pre točenja goriva, sistem će izračunati maksimalnu ukupnu količinu na osnovu trenutne cene goriva i količine goriva kada je rezervoar pun.

I umesto da autorizuje plaćanje putem mobilnog uređaja, vozač će svoju transakciju da dovrši preko otiska prsta. Posle točenja goriva, vozač će na ekranu videti količinu natočenog goriva i iznos računa.

Plaćanje će se izvršiti automatski, a vozač će moći da napusti pumpu bez potrebe da hoda do blagajne. Račun se zatim šalje kupcu elektronskom poštom.

Beskontaktno plaćanje putem usluge „Mercedes me Fuel & Pay“ i senzora otiska prsta sada je moguće na više od 3.600 benzinskih pumpi Nemačkoj. Uz kartice „Masterkard“ i „Viza“ kartice su aktivirane za digitalno plaćanje putem „Mercedes pay+“. Plaćanje otiskom prsta iz automobila uskoro će se proširiti i na druge usluge povezane s vozilima i na druga evropska tržišta, preneo je „Poslovni dnevnik“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)