JOŠ 350 MEGAVATA ZA SIGURNIJE SNABDEVANJE: Novi blok B3 u TE "Kostolac" počinje da radi za oko dva meseca

E.Božić Talijan

18. 01. 2024. u 21:00

NOVI blok B3 u termoelektrani "Kostolac" biće pušten u rad za oko dva meseca. Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji će dugoročno da obezbedi dodatnu sigurnost našeg elektro-energetskog sistema. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Davosu da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo-blok u Kostolcu, ističući da četiri decenije nismo nijedan veliki energetski pogon izgradili.

ЈОШ 350 МЕГАВАТА ЗА СИГУРНИЈЕ СНАБДЕВАЊЕ:  Нови блок Б3 у ТЕ Костолац почиње да ради за око два месеца

D. Novković

Kako u razgovoru za "Novosti" kaže ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, jedan od strateških ciljeva Srbije je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za građane i privredu.

- Otvaranje novog proizvodnog postrojenja, posle skoro 40 godina će značajno doprineti ovom cilju kao i stabilnosti snabdevanja - naglašava ministarka. - Termoelektrana B3 je snage 350 megavata i činiće pet odsto proizvodnog portfolija "Elektroprivrede Srbije". U elektranu je ugrađena i najsavremenija oprema za smanjenje emisija štetnih gasova, čiji će nivo biti u skladu sa nacionalnom i evropskom regulativom što je veoma važno za kvalitet vazduha u Kostolcu i okolini.

Ona navodi da je bilo kašnjenja u izvođenju radova i to, pre svega, zbog kovida koji je uticao i na lance snabdevanja, kao i na usporavanje čitave privrede.

- Uprkos tome, "Kostolac B3" je najveći projekat u poslednjih 40 godina u energetici, koji smo decenijama čekali, ponosna sam što je u završnoj fazi i to je najvažnije - naglasila je ministarka.

Inače, radovi na izgradnji zvanično su počeli u januaru 2016. godine, a stručnjaci ističu da je to jedan od tehnički najsloženijih projekata. Termo-blok je projektovan prema najstrožim evropskim standardima. Imaće ugrađene savremene elektrofiltere, sistem za odsumporavanje dimnih gasova, denitrifikaciju, savremene sisteme za transport pepela i šljake i za prečišćavanje otpadnih voda.

Realizaciju projekta proteklih godina zakomplikovale su okolnosti na globalnom nivou. Nizali su se brojni problemi zbog kovida, a potom i rata i Ukrajini, što je dovelo do poremećaja na tržištu i odlaganja isporuka, kao i drastičnog povećenja cena transporta. Krajem novembra 2022. godine dopremljen je poslednji kontingent opreme za izgradnju bloka B3.

Da bi se obezbedio ugalj za novi pogon, kop "Drmno" će proizvoditi 12, umesto devet miliona tona. To će se postići kroz intenzivnije kopanje uglja, a ne povećanjem gabarita ovog kopa, koji je najbolje tehnološki urađen u čitavoj Istočnoj Evropi.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Izvođač radova je kineska kompanija CMEC. Ukupna vrednost projekta je 715,6 miliona dolara, a od toga ulaganja u izgradnju novog bloka B3 iznose 618 miliona dolara, dok je projekat povećanja proizvodnje uglja na kopu "Drmno" vredan 97,6 miliona evra. Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto obezbeđuje EPS.

GASOVI SKORO 100 ODSTO PREČIŠĆENI

VLAŽNI elektrofilter ugrađen u novi blok B3, koji služi za smanjenje praškastih materija iz dimnih gasova, prva je oprema ove vrste koja će se koristiti u elektranama u Srbiji. Na dimnjaku će da izlaze gasovi sa stepenom prečišćenosti oko 99,8 odsto. Emisije će biti višestruko smanjene, na primer, sumpor-dioksid će biti na nivou 150 miligrama po kubnom metru, azotni oksidi 200, a praškaste materije 10 miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa najstrožim ekološkim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)