ROBNA RAZMENA SA GRČKOM POVEĆANA ZA 120 ODSTO: Za 10 godina 800 miliona evra (FOTO)

Tanjug

12. 02. 2024. u 13:28

MINISTAR unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je u poslednjih 10 godina vrednost ukupne robne razmene između Srbije i Grčke značajno uvećana, sa 360 miliona evra u 2012. godini na skoro 800 miliona evra u 2023. godini, što predstavlja povećanje za više od 120 odsto.

РОБНА РАЗМЕНА СА ГРЧКОМ ПОВЕЋАНА ЗА 120 ОДСТО: За 10 година 800 милиона евра (ФОТО)

Foto: Tanjug

On je, govoreći na Srpsko-grčkom poslovnom forumu, koji se održava u Palati Srbija, rekao da kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji i čiji proizvodi su stekli domaće poreklo, imaju priliku da plasiraju svoje proizvode i usluge po preferencijalnom tretmanu na tržištu od 2,7 milijardi potrošača.

Reč je o tržištu Evropske unije, Kine, Evroazijske ekonomske unije, jugoistočne Evrope - CEFTA i Turske, što znači da im je omogućen uvoz na pomenuta tržišta bez carina na uvoz ili po sniženim carinskim stopama.

Takođe, proizvodi plasirani na tržišta SAD, Japana, Australije uživaju tretman najpovlašćenije nacije.

Momirović je dodao da će se grupi zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, uskoro pridružiti i Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat sa kojima su praktično okončani pregovori.

FOTO: Novosti

 

- Posebno želim da istaknem da je Srbija prošlog oktobra potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Sporazumom je dogovoreno međusobno ukidanje ili smanjenje carina na uvoz, što podrazumeva da će stupanjem na snagu sporazuma prisutnim grčkim kompanijama i potencijalnim grčkim investitorima u Srbiji dati velike mogućnosti za izvoz robe bez carine na ogromno kinesko tržište, ukazao je on.

Naglasio je da je pored ove značajne komparativne prednosti u vidu bescarinskog ili preferencijalnog pristupa najvećim svetskim tržištima, kada je reč o poslovanju u Srbiji važno napomenuti i da tržište rada u Srbiji nudi kvalifikovanu radnu snagu po konkurentnim tržišnim uslovima, posebno u poređenju sa zemljama Evropske unije (EU).

- Srbija je 2023. godine privukla više od 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Rast BDP-a iznosio je oko 2,5 odsto, što Srbiju svrstava među najbrže rastuće ekonomije u Evropi, istakao je on.

BONUS VIDEO: ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO VIŠE: Vučić na Srpsko-grčkom poslovnom forumu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024