KOMPANIJAMA JEFTINIJA STRUJA OD 1. MAJA: To će uticati na smanjivanje inflacije i privlačenje investitora

Elena Božić Talijan

15. 03. 2024. u 12:08

STRUJA za kompanije u Srbiji mogla bi da pojeftini od 1. maja, a stručnjaci očekuju da bi mogla da bude niža najmanje za 25 odsto. Privreda trenutno plaća megavat 119,67 evra, pa bi to značilo da će njegova cena pasti na oko 90 evra.

КОМПАНИЈАМА ЈЕФТИНИЈА СТРУЈА ОД 1. МАЈА: То ће утицати на смањивање инфлације и привлачење инвеститора

Foto AP

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović juče je rekla da nadležni rade na novoj metodologiji obračuna cene za komercijalne potrošače, koja će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi.

Kako za "Novosti" objašnjava stručnjak za energetiku Željko Marković, cena za privredu nije regulisana, već se formira na tržištu.

- Imajući to u vidu, kao i da je struja pojeftinila na berzama, i srpskoj i u Evropi, očekuje se da sadašnja cena bude značajno smanjena - kaže Marković. - Moja očekivanja su da će se korigovati na dole za najmanje 25 odsto, i da će se kretati oko 90 evra po megavatu.

"Elektroprivreda Srbije" je cenu od 119,67 evra po megavatu formirala lane u novembru, na osnovu preporuke Vlade i ona važi do 1. maja. Kompanije imaju zaključene ugovore sa EPS do tog datuma, tako da bi novi trebalo da budu sa povoljnijom cenom. Prema rečima Nebojše Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije, snižavanje cene struje je izuzetno dobra vest za privredu.

- Tako će se smanjiti troškovi kompanija, a time će pojeftiniti i proizvodi, posebno oni u čijoj proizvodnji električna energija ima veliki udeo - kaže Atanacković za naš list. - Postoji mogućnost da to značajno utiče i na nivo inflacije.

Osim toga, kako dodaje, niže cene struje će povećati konkuretnost naše ponude ka novim investicijama. On ističe da je Srbija i do sada sa povoljnim cenama energenata bila konkurentni, a sa novim pojeftinjenjem električne energije će biti još više.

Aranžmanom sa MMF poskupljenje struje predviđeno je da bi se održala pokrivenost troškova EPS, ali, sudeći po rezultatima ove kompanije, to više nije problem. Ministarka Đedović Handanović juče je istakla da je EPS postigao istorijske finansijske rezultate, i da će dobit kompanije u prethodnoj godini premašiti 100 milijardi dinara, odnosno skoro milijardu evra, što se nikada do sada nije dogodilo. Ona je ponovo naglasila da će EPS ostati državna kompanija.

Energetska kriza je počela krajem 2021. godine, a na njenom vrhuncu avgusta 2022, električna energija je na evropskim berzama premašila 600 evra po megavatu. Prosečna dnevna cena struje te godine u Srbiji bila 270 evra po megavatu, dok su kompanije, na osnovu odluke Vlade, od početka 2022. do septembra megavat plaćale znatno povoljnije - 75 evra, a preostala četiri meseca do kraja godine 95 evra. Potom su usledila još tri poskupljenja za industriju tokom prošle godine. Pre krize, struja za privredu koštala je 50 evra po megavatu.

Kako za "Novosti" kažu u EPS, tržište se stabilizovalo i sada je cena električne energije na silaznoj putanji. Cilj je, kako dodaju, da se nađe metodologija kojom će se zaštititi i kupci i EPS od turbulencija na tržištu.

Električna energija na referentnoj berzi za naše tržište "Hudeks", za drugi kvartal ove godine juče se prodavala po ceni od 58,94 evra po megavatu, za treće tromesečje po 69,20, a za poslednji kvartal po 84,63 evra. Na srpskoj berzi struje "Sepeks", juče je srednja cena za dan unapred bila ispod 70 evra.

NEMA POSKUPLjENjA ZA GRAĐANE U OVOJ GODINI

CENE električne energije za građane neće se povećavati u ovoj godini, uprkos neistinama koje se pojavljuju u medijima, ponovila je juče ministarka Đedović Handanović.

- U određenim medijima imali smo priliku da vidimo i čujemo da se poskupljenje struje odlaže zbog izbora - rekla je ministarka. - Prošle godine smo pre izbora rekli, nakon posete misije Međunarodnog monetarnog fonda, da nije planirano povećanje cene struje za građane.

Ona je ukazala da se tokom energetske krize država ponašala odgovorno i da je preuzela rizike enormnog rasta cena na tržištu i istakla da će tako biti i ubuduće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave