"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Koliko će turisti koji idu u Grčku plaćati putarinu

E.B.T.

07. 04. 2024. u 07:00

GRČKA je jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, a svi koji planiraju da idu na letovanje sopstvenim prevozom treba da uračunaju i nove cene putarina koje su od 1. aprila na severu te zemlje veće od 30 do 35 odsto.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Колико ће туристи који иду у Грчку плаћати путарину

Foto shutterstock

Građani koji autom putuju iz Beograda preko Severne Makedonije do nekog mesta na prvom ili drugom prstu Halkidikija, za putarinu u jednom pravcu treba da izdvoje 25,95 evra, ili 3.040 dinara. Za istu rutu, turistima iz Novog Sada biće potrebno nešto više novca 28,45 evra što je oko 3.330 dinara, a Subotičinima čak 32,45 evra, ili 3.800 dinara. Nišlije će proći najpovoljnije sa 16,95 evra, odnosno sa oko 1.990 dinara.

Putnici koji iz Beograda idu na Krf, do Igumenice će platiti 36,25 evra, odnosno oko 4.250 dinara, a ukoliko letuju na Tasosu, putarina do Kavale će ih koštati 31,55 evra ili oko 3.700 dinara. Od Beograda do Atine potrebno je izdvojiti 58,65 evra, što je 6.870 dinara.

Za korišćenje auto-puta kroz Srbiju, od Subotice do Preševa naknada za putnička vozila u jednom pravcu iznosi 2.450 dinara, ili 21,5 evra, a iz Beograda 1.720 dinara, odnosno 15 evra. Od Novog Sada do Preševa putarina je 2.010 dinara, ili 17,5 evra, a od Niša košta 700 dinara, odnosno šest evra. Ukupan iznos putarine kroz Severnu Makedoniju je osam evra. Putnici će u ovoj zemlji proći pet naplatnih rampi, a na svakoj deonici naknada iznosi od jednog do dva evra.

JEFTINIJA NAKNADA DO ATINE

PUTARINA je poskupela na auto-putu Egnatia u severnoj Grčkoj, a ova saobraćajnica se proteže od Igumenice na zapadu do granice sa Turskom kod Kipija na istoku. Tako je iznos naknade na ulazu u Grčku povećan sa 1,80, na 2,40 evra, u Asprovalti sa 0,90 na 1,20 evra, u Kavali sa 1,40 na 1,85 evra. Jedino pojeftinjenje je na putarini u Solunu na saobraćajnici za Atinu, sa 1,20 na 0,90, i na putu do Promahonasa na granici sa Bugarskom, sa dva evra na 1,90.

Ukoliko građani Srbije nemaju tag, onda putarinu plaćaju gotovinom ili karticom. Elektronska naplata putarine (ENP) omogućava beskontaktno plaćanje ove naknade upotrebom tag uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila. Na ovaj način obezbeđen je prolazak naplatne rampe bez čekanja i zaustavljanja.

Novosti

 

Od prošle godine radi integrisana putarina sa Severnom Makedonijom, a najavljeno je da će zajednički tag sa Grčkom biti uveden u junu. Sa Crnom Gorom će jedinstven sistem naplate funkcionisati već od 15. aprila, sa Hrvatskom mesec dana kasnije, a sa BiH se očekuje da će biti aktiviran tokom ovog leta.

Tako naši vozači neće morati da kupuju poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze, već će imati jedan koji koriste za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i sa njim će plaćati tu naknadu i u ovim susednim državama. Prolaziće bez zaustavljanja na naplatnim stanicama, a putarina im se naplaćuje sa platne kartice. Ovo je posebno značajno u vreme turističke sezone kada su velike gužve.

Podsetimo, kako bi tag uređaj važio za plaćanje putarine u Severnoj Makedoniji, potrebno je da se prekonfiguriše na Open Balkan ENP. Kada bude proradila integrisana naplata putarine sa drugim državama, takođe će biti neophodna prekonfiguracija za zemlju kroz koju se prolazi. Tag uređaj može bez ograničenja da se prenosi iz jednog vozila u drugo u okviru prve kategorije vozila, dok je za druge kategorije neophodna prekonfiguracija taga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?