TROTINETI OD JUNA S OBAVEZNOM NALEPNICOM: Izdavanje košta 2.060 dinara i dobija se na 150 predajnih mesta

Vojislava Crnjanski Spasojević

09. 04. 2024. u 17:51

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja podseća je da je 5. aprila na snagu stupio Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice na laka električna vozila. Posle 15. juna u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo trotineti sa ovom nalepnicom.

ТРОТИНЕТИ ОД ЈУНА С ОБАВЕЗНОМ НАЛЕПНИЦОМ: Издавање кошта 2.060 динара и добија се на 150 предајних места

Foto: P. Mitić

Naime, prema poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila, po kojoj on predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka i mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i masa praznog vozila ne prelazi 35 kg. Samo trotineti koji ispunjavaju ove uslove moći će da se koriste u saobraćaju i to samo ako poseduju propisanu nalepnicu.

Pod terminom "laka električna vozila" ne podrazumevaju se monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i sl.

Pravilnik precizira proceduru za podnošenje zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja, kao i spisak potrebne dokumentacije, od čega je najvažnija tehnička dokumentacija za električni trotinet iz koje se mogu utvrditi marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine.

Prilaže se i očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560 dinara, a cena obrasca nalepnice 500.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnosno više od 150 predajnih mesta.

- Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987. Apelujemo na sve vozače lakog električnog vozila da poštuju saobraćajne propise, da uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom - poručuju iz Agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)