OVAJ KRAJ SRBIJE OSTAO JE BEZ ČETIRI VELIKA PLANINARA: Tela dvojice nađena su na planini (FOTO)

S. Babović

03. 11. 2023. u 15:01

RASINSKI okrug ostao je bez četvorice poznatih planinara u proteklih godinu dana.

ОВАЈ КРАЈ СРБИЈЕ ОСТАО ЈЕ БЕЗ ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ПЛАНИНАРА: Тела двојице нађена су на планини (ФОТО)

Foto:PSK Jastrebac

Za Kruševac je bio neprežaljen gubitak legende srpskog i kruševačkog planinarstva, Milorada Belog Stankovića (1931-2022), koji je otkrio najvažnije staze Velikog Jastrepca i zajedno sa prijateljima obeležio najmanje 150 kilometara staza na ovoj planini.

- Ljudi kažu da ja sada dobro poznajem Jastrebac, ali ja znam da nisu u pravu - zapisao je Beli u svojoj knjizi „Stazama Velikog Jastrepca“. - Shvatio sam, odavno već, da je čoveku za upoznavanje Jastrepca potrebno više od celog života.

A Beli, istaknuti sudija i planinar, koji je osvajao najviše vrhove u ovom delu Evrope, na planini je bio i u poodmakloj starosti, poput svog kolege Jugoslava Rilaka, dugogodišnjeg člana PSK Jastrebac, koji je krajem prošlog meseca preminuo u 74. godini.

- Njegovih više od 50 godina članstva i angažovanja u klubu i planinarskom domu na Jastrepcu obeležilo je jedno vreme i ljude i ostaće urezano u kolektivno sećanje svih nas koji smo ga poznavali - objavila je uprava PSK Jastrebac Kruševac.

Dvojica Trsteničana izgubili su život u 2023. godini i to na mestu koje su najviše voleli – planini. Telo Dragana Glišića (55) nađeno je početkom januara na planini Pirin u Bugarskoj.

Popularni Gliša, kako su ga prijatelji zvali, bio je elektroinženjer, živeo je u Beogradu, gde je vodio uspešnu firmu. Za sobom je ostavio neutešnu porodicu, suprugu i dve ćerke, roditelje i sestru.

- Imao je samo 12 godina kada je pomogao jednom čoveku nakon doživljenog strujnog udara, veštačkim disanjem i zatrpavanjem u pesak – posvedočila je za “Novosti” Draganova rođena sestra Danijela Glišić. - Uvek je bio tu za druge i nesebičan prema svima.

Ove jeseni, na Veležu u BiH, nađeno je telo Petra Nikolića(32) iz Trstenika. Bio je građevinski inženjer, zaposlen u Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta.

U firmi gde je radio opisali su ga kao dobrog i mirnog dečka, vrednog kolegu, vrsnog mladog inženjera, pred kojim je bila blistava budućnost.

- Znam da je bio privržen svojoj porodici i jedan od retkih mladih ljudi koji se nakon školovanja vratio u rodni kraj i tu želeo i planirao svoju budućnost i nije se stideo da pomaže svojima u poljoprivrednim radovima... - objavio je na svom FB profilu Dušan Erić, direktor firme u kojoj je radio Petar.

Na vrlo složenu planinarsku feratu krenuo je sa grupom iz Planinarskog kluba „Pogled“, čiji je bio član. U trenutku smrti bio je sam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!