OPTUŽEN DA JE UKRAO SIJALICE, OSUĐEN NA 4,5 GODINE ZATVORA: Neverovatan slučaj u Kruševcu pre sedam decenija

S.BABOVIĆ

21. 08. 2023. u 18:52

KRUŠEVLjANIN Branko Vučić (90) osuđen je pre 7 decenija na čak 4,5 godina zatvora zbog navodne krađe 23 prekidača i osam sijalice iz fabrike, ali je presudu uspeo da izbriše iz dosije.

ОПТУЖЕН ДА ЈЕ УКРАО СИЈАЛИЦЕ, ОСУЂЕН НА 4,5 ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Невероватан случај у Крушевцу пре седам деценија

Foto:S.Babović

- Okružni sud me je osudio bez pitanja, bez žalbe i reči, jer sam navodno pokušao da ukradem 23 prekidača i osam sijalice iz Prve osmoletke, a optužili su me i da sam pokušao da obijem vrata gradske poslatičarnice - prisećao se za „Novosti deka Branko Vučić. - Pa samo bi lud čovek to stvarno uradio: tadašnja poslastičarnica bila je preko puta sekretarijata SUP-a, a a ta elektrika na četiri metara visine.

Deka Branko je imao samo 19 godina kada ga je zaustavio miliocioner na ulici i pitao čiji je sin. Pokupili su ga u raciji sa više mladića. Islednika je video samo jednom, nije uspeo da sazna zbog čega su ga priveli. Prebacili su ga u Oznin zatvor, u pritvoru je potom proveo gotovo celo leto. Na sudu je advokat dodeljen po službenoj dužnosti samo ćutao. Osuđen je Branko zajedno sa dvadesetoricom momaka pokupljenih u raciji.

- Majka Aleksija me je samo jednom posetila dok sam bio iza rešetaka, a otac Moma, pošten čovek, od sramote - nikad, iako su oboje znali da nisam kriv – ispričao nam je Branko. - Odležao sam nedužan tri godine, pet meseci i 23 dana.

U zatvoru je Branko završio metalostrugarski zanat i potom se zaposlio u IMK "14. oktobar", gde je bez ijedne mrlje proveo radni vek, sve do 90-ih godina prošlog veka. Sudski je rehabilitovan pred Višim sudom u Kruševcu tek pre šest godina.

Nesrećnom čoveku je tako iz evidencije, na sopstvenu molbu, konačno izbrisana navodna krađa elektrike zbog koje je osuđen na četiri i po godina strogog zatvora. Šteta zbog te krađe iznosila je današnjih 1.000 dinara.

DEDA SOLUNAC STRADAO U BARUTANI

DEKA Branko je oduvek sumnjao da su "natikomunisitčki" elementi njegovog porodičnog stabla bili krivi što je nevin završio u zatvoru. Njegov deda, Dragutin, bio je solunski ratnik sa činom kapetana. Radio je kao barudžijski radnik, bio je prva žrtva bombardovanja Kruševca 1941.godine. Sahranjen je sa sabljom i drugim počastima kraljevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao