POGLED ISKOSA: Sandina metaestetika

Dejan Đorić

19. 03. 2024. u 08:28

PODRAZUMEVA se da svaki sadržajni diskurs može imati razna moguća tumačenja, međutim, prva knjiga tekstova estetičarke Sande Ristić Stojanović (Beograd, 1974) otvara dublje duhovne perspektive.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Сандина метаестетика

Naslovna strana Sandine knjige, Foto privatna arhiva

Na 95 strana ovog izdanja, manjeg po obimu ali ne i po značaju, analizirani su neki gorući problemi moderne i savremene umetnosti, književnosti i filozofije. U promišljanju umetničke prakse autorka na mnoge načine ulazi u aktuelnu problematiku umetnosti (posle) postmoderne, smrti umetnosti, smrti autora i drugih ključnih mantri savremene teorije.

Treba odmah reći da je u moru apologeta aktuelnih događanja u vizuelnoj umetnosti ona skoro usamljeno i do drskosti hrabro na drugoj strani od aktuelnog mišljenja. Za nju su postmoderna i sada totalitarne umetnosti konceptualizma i performansa negativne pojave. Analizira ih u filozofskim esejima jednostavnog jezika, lišenog stručne terminologije (što je takođe novina), posvećenim ruiniranju ugledne Tarnerove nagrade, "Kako nam se dogodila postmoderna?", "Budućnost umetnosti / Korupcija u umetničkom svetu" i drugim temama.

Kao i njeni idoli Bodler i Rembo, ona je otpadnik od zvanične linije, bavi se gorućim pitanjima, stručno i obavešteno, na koja drugi mislioci ni ne pomišljaju. Njena estetika je rebelska, ona je kao i Niče anti(post)modernista ali nije nazadna, nije reč o nekom zaostatku iz prošlosti ili krajnje desnom pogledu na svet. Neopterećena nacionalizmom i bilo kakvom politikom nastoji da zauzme više smotrište, odakle ima pregled ne samo našeg vremena, već kao školovani filozof, prošavši dril beogradske katedre, ima u vidu istoriju filozofske misli. Ona ima svoje favorite kao što su Mišel Fuko i Marko Ristić, čije knjige čita drugačije od uobičajenog načina.

Veliku podršku i saborca imala je u počivšem profesoru Sretenu Petroviću, kome je posvećene jedna od ovih malih studija. Njena knjiga "Filozofski estetički tekstovi 2" drugačija je i po tome što su u njoj osim srpskih verzija eseja dati prevodi na engleski, francuski, ruski i italijanski (izdavač je "Gramatik", Beograd 2023). Knjiga u naslovu ima broj 2 jer autorka filozofsko estetičke sa oznakom 1 podrazumeva priloge objavljene u zbornicima Estetičkog društva Srbije. Ona je i ugledna pesnikinja ali zgađena književnom politikom ne šalje knjige na konkurse za nagrade. Svoje estetičarske poglede iznosi u omažima poput "140 godina romana Nasuprot - Karl Žoris Uismans".

Sanda Ristić Stojanović je formirala originalnu misao iza modernizma i postmodernizma; njena estetika je metafizička, suprotna duhu redukcionizma savremene analitičke filozofije. To je metaestetika kojom nadilazi aktuelno poništenje ljudskosti. Vođena uzorima iz sveta simbolizma, već u prvom eseju knjige izlaže svoj program. "U susret romantizmu XXI veka" je sjajni i snažni filozofski odgovor na vreme tehnovarvarstva, digitalnog mulja, robotike i moguće digitalne apokalipse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!