MNOGO SIMBOLIKE KAO VEK RANIJE: Folker brah, glavna zvezda serije "Vavilon Berlin", o novoj sezoni najskupljeg evropskog tv projekta

NIKOLA DRAŽOVIĆ

22. 07. 2023. u 12:39

PRETHODNI ciklus istorijske detektivske drame "Vavilon Berlin", koja važi za najskuplju evropsku seriju van engleskog govornog područja, u finalu nas je ostavio na kraju 30-ih godina prošlog veka, u samom procvatu dekadencije u avangardnim klubovima kosmopolitskog Berlina, ali i sa prvim taktovima velike tragedije koja se prikrada na njegovim mračnim ulicama.

МНОГО СИМБОЛИКЕ КАО ВЕК  РАНИЈЕ: Фолкер брах, главна звезда серије Вавилон Берлин, о новој сезони најскупљег европског тв пројекта

Foto Epik drama

Godina 1929. u istoriji civilizacije ostaće zapamćena po jednom od najvećih finansijskih slomova na planeti. U Nemačkoj te iste godine dolazi do formiranja ozloglašene Es-Es službe. Zastrašujuće poluge moći njenog prvog komandanta Hajnriha Himlera, koji je od ove jedinice stvorio elitnu pretorijansku stražu uzdižućeg nemačkog Rajha. I upravo ona je tema četvrte sezone serije "Vavilon Berlin" koja će se ovog oktobra ekskluzivno emitovati na kanalu Epik drama, dok mi na istom kanalu ovog leta (subotom od 22.00) obnavljamo gradivo uz reprizu do sada emitovanih ciklusa popularne serije.

U ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti" glavni glumac Folker Brah otkriva nam koliko blizu Drugom svetskom ratu će nas primaći nove epizode i hoćemo li u četvrtoj sezoni konačno videti i Hitlera.

- Ne, još je rano za firera. Ono što ćemo videti jeste formiranje mehanizama moći koji će Adolfa Hitlera dovesti na vlast. Za sada pratimo jačanje nacizma u Nemačkoj, a moj junak, Gereon Rat, ima, čini mi se, do sada najveći izazov, a to je da se infiltrira u redove čuvenih esesovaca, ne bi li otkrio ko su članovi ove jedinice i koja je njena prava svrha. Ono što se zaboravlja jeste to da je 1930. godine još postojala nada da se agresivna nacistička ideologija može staviti pod kontrolu. Ova jedinica je bila paravojna služba i u to vreme još niko nije ozvaničio njen rad. Međutim, već u prvim epizodama novog ciklusa videćemo koliko su već tada oni bili iznad zakona - poručuje poznati nemački glumac na početku razgovora dodajući da se već raduje početku rada na petom ciklusu.

Čime vas to "Vavilon Berlin" opčinjava da mu se uvek vraćate sa istom strašću?

- Kada razmišljam o tom pitanju, tragajući za odgovorom uvek se postavljam kao običan gledalac. Ako ste ljubitelj višeslojnih likova i složene radnje, ako vas zanima život u Berlinu u trećoj deceniji 20. veka, ako volite da na malom ekranu vidite dobu fotografiju u kojoj je svaka scena promišljena do poslednjeg detalja, i još cenite odličnu postavku autentičnih glumaca kao što smo mi (smeh), onda nema razloga da sa velikim oduševljenjem ne poželite da budete deo ove velike priče. "Vavilon Berlin" je postavio standarde nove evropske kinematografije. Čini mi se da je ova serija vratila nadu u redove evropskih producenata i bila pokretač evropskog talasa serija koji još traje.

Zašto je "Vavilon Berlin" naišao na tako dobar odziv kod publike?

- Ne bih da zvučim suviše pesimistički i mračno, ali ono čime se mi bavimo u ovoj seriji jesu paralele. Živimo u tridesetim 21. veka i bolno, ali istinito, shvatamo da smo ponovo u istorijskoj situaciji koja se gotovo na identičan način odvijala vek ranije.

Ponovo imamo veliku finansijsku krizu, ponovo imamo nagli kulturološki procvat koji se ovog put odvija u sferi interneta i tehnologija, i na nama još nejasan način menja budućnost čovečanstva. Takođe, ponovo smo i na sociološkoj i političkoj klackalici koja baš kao i vek ranije može prevagnuti na stranu nezamislivih užasa i tragedija, i to u treptaju oka. Nije nimalo čudno što se baš sada pojavila ova serija, i što je toliko zainteresovala gledaoce. U njoj kao u ogledalu gledamo sve ono što nam se trenutno događa.

Foto Epik drama

Može li se nešto naučiti iz prošlosti?

- Verujem da može, ali se pokazalo da u praktičnoj primeni toga što smo naučili nismo baš najbolji đaci.

Koji je bio najveći izazov sa kojim ste se suočili radeći na "Vavilon Berlinu"?

- Bilo ih je više. Pre svega ta zamka da mi se dopadne era u koju je serija smeštena, jer ako biste posmatrali tu slatkastu atmosferu izmeštenu iz spleta istorijskih okolnosti koje su postojale pre i posle ovog perioda, lako biste mogli poželeti da zauvek ostanete u tom staklenom zvonu pod kojim je čovečanstvo prvi put otvoreno zbacilo okove društvenih normi, umetnost doživela novu renesansu, i bar na trenutak je delovalo da se rukom može dohvatiti nebo. Neverovatno je kako se taj trenutak uopšte dogodio u istoriji. Kao da se stvorio neki vakuum između prošlosti i sadašnjosti u kom je vreme stalo.

Da li je bilo izazovnih akcionih scena?

- Naravno, ipak je ovo pomalo i akciona serija. Zanimljivo, ali kod ovih scena najveći izazov je bio da pratim svoje korake. To vam je kao kad ste na plesnom podijumu i noga svaki put mora da dotakne pod prema predviđenom redosledu. U suprotnom ne plešete, već samo nasumično skakućete. Takođe, rad na ovoj seriji bio je najintenzivnije glumačko iskustvo u mojoj karijeri. Svaki sekund je isplaniran, imate vremena samo da dišete.

Ponekad se zapitam kako bi Gereonu bilo da se zameni sa mnom tih sedam meseci koliko traje snimanje sezone.

Sa kime iz serije biste se zamenili da možete?

- Ne bih birao nikoga iz serije, najviše bih voleo da se zamenim sa sobom. Na setu smo pod velikim pritiskom i toliko razmišljamo o svakom segmentu da bih se najradije zamenio sa sobom kako bih iz ugla posmatrača kritički mogao da proverim da li sam sve uradio kako treba i kako sam zamislio da izvedem pred kamerama. Još jedna važna stvar za mene u profesionalnom smislu je bilo i to što već četiri sezone radimo sa trojicom reditelja. Oni su vrhunski tandem, bend u kom sam uz njihove direkcije naučio odlično da sviram. Svaka nova sezona je osnažujuće i inspirišuće iskustvo.

Foto Epik drama

Jeste li imali problema sa povratkom u redovan život posle putovanja na početak 20. veka?

- Srećom, između druge i treće sezone imali smo veću pauzu zbog situacije sa pandemijom korone, pa sam tada prošao kroz ubrzani kurs odvikavanja od uloge. Kao što sam rekao, primamljive su sve te čari Berlina sa početka prošlog veka, ali ni sada ne živimo mnogo drugačije, tako da mi ne pada preteško da se selim iz veka u vek. Sada je to za mene samo promena kostima. Sve ostalo je isto.

Šta vas čeka posle "Vavilon Berlina 4"?

- Sve ono što je prethodilo u mojoj karijeri ovoj seriji. Rad na drugim projektima, povratak pozorištu, a onda, kako se svi nadamo, "Vavilon Berlin 5".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu