INTELEKTUALNA BIOGRAFIJA ČEDOMIRA POPOVA: U Matici srpskoj promocija knjige prof. dr Mihaela Antolovića

J. SIMIĆ

14. 03. 2022. u 11:23

U SVEČANOJ sali Matice srpske u Novom Sadu sutra, utorak,15.mart u 12 sati, biće promovisana knjiga „ ČEDOMIR POPOV - Intelektualana biografija“ autora prof. dr Mihaela Antolovića, redovnog profesora na Pedagoškom fakultetu u Somboru.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА БИОГРАФИЈА ЧЕДОМИРА ПОПОВА: У Матици српској промоција књиге проф. др Михаела Антоловића

Foto: Matica Srpska

O izuzetnom životnom delu akademika i predsednika Matice srpske prof.dr Čedomira Popova (Melenci, 1936 – Novi Sad, 2012) govoriće njegov naslednik, aktuelni Matičin predsednik prof. dr Dragan Stanić,zatim prof. dr Branko Bešlin i prof. dr Duško Kovačević, recenzenti knjige,dr Miša Đurković, naučni savetnik i autor. Knjigu je krajem prošle godine objavilo Odeljenje za društvene nauke Matice srpske.

Popov je svojim delom zadužio srpsku istoriografiju, ali i srpsko društvo i državu u celini.Bio je istoričar, univerzitetski profesor i pisac mnogobrojnih radova iz evropske i srpske istorije novog veka, kao i leksikograf, enciklopedista, akademik SANU i predsednik Matice srpske od 2008. do 2012.godine.

Od 1994. do 2002. bio je predsednik novosadskog Ogranka i član Predsedništva i Izvršnog odbora SANU. Rukovodio je mnogim naučnim projektima, a već više od deset godina rukovodilac je kapitalnog projekta Matice srpske „Srpski biografski rečnik.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predvodio je radnu grupu za izradu Azbučnika „Srpske enciklopedije“, učestvovao je na većem broju naučnih skupova u zemlji i inostranstvu,a bio je i mentor za izradu šest doktorskih disertacija.

      Opšte je mišljenje da je akademik Popov bio nesvakidašnji intelektualac koji je svojim profesionalnim i javnim angažmanom umnogome prevazišao uske disciplinarne granice istorijske nauke, a njegovo delo sastavni je deo srpske kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)