POKLONIMO SE ZABORAVLJENIM HEROJIMA VELIKOG RATA: Jedinstvena izložba u Galeriji IK "Prometej" u Novom Sadu

J. SIMIĆ

14. 04. 2022. u 14:12

U SARADNjI sa Udruženjem ratnih dobrovoljaca „Obilić 1912–1918“ u Galeriji Izdavačke kuće „Prometej“ ( Svetozara Miletića 16, Novi Sad) večeras u 19 sati biće otvorena izložba „Zaboravljeni heroji Velikog rata“ autora Dimitrija Vujadinovića.

ПОКЛОНИМО СЕ ЗАБОРАВЉЕНИМ  ХЕРОЈИМА ВЕЛИКОГ РАТА: Јединствена изложба у Галерији ИК Прометеј у Новом Саду

Prometej

Izložba sadrži niz malo poznatih podataka i fotografija a posvećena je junacima Prvog svetskog rata među kojima su  ne mali broj njih kao i njihove porodice, posle rata, u Kraljevini SHS, a potom i u Kraljevini Jugoslaviji, bili potpuno obezvređeni, osuđeni da prose i dovijaju se da bi preživeli.

Podaci govore da je približno pola miliona njihove dece ostalo siročad, bez stipendija za školovanje i bez značajnije pomoći osim one koja je stizala iz malobrojnih naših i fondacija iz Engleske, Francuske i Amerike.

- Podaci i fotografije predstavljeni su tematski na panoima: tu su naša četvorica vojvoda,posebne teme su ratni vojni invalidi zatim ratna siročad i dobrotvorke, naše i inostrane, koje su pomagale da se otvore dečji domovi za siročad.Postavka govori i o vojnicima koji su pokazali izuzetnu hrabrost a mi smo na njih gotovo potpuno zaboravili – kazao je „Novostima“ autor izložbe Dimitrije Vujadinović.

Naš sagovornik izdvaja najmlađeg heroja večerašnje postavke Stanislava Sondermajera(16), sina beogradskog hirurga,sanitetskog pukovnika Romana Sondermajera i Stanislave Đurić Sondermajer koji je poginuo 5.avgusta 1914. u Cerskoj bici.Njemu u spomen Isidora Sekulić napisala je pesmu "Tihe strofe."

Kada je reč o malo poznatim heroinama Velikog rata, Vujadinović ističe Riznu Radović, višestruko ranjavanu ratnicu koja je bila i utamničena u Bugarskoj. Posle rata dobila je kao nagradu malo parče zemlje u Subotici.Danas je potpuno je zaboravljena a grob u kojem je počivala je preoran.

Na otvaranju izložbe večeras govoriće: Zoran Kolundžija, Darko Milojković i autor. Ova jedinstvena postavka trajaće do 14.maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)