ŽIVOT POSVEĆEN LEPOTI I UMETNOSTI: U Galeriji Matice srpske svečano otvorena izložba o Urošu Prediću

J. SIMIĆ

07. 10. 2022. u 23:31

U GALERIJI Matice srpske u Novom Sadu večeras je svečano otvorena izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" kojom ova ugledna institucija kulture započinje obeležavanje 175 godina svog trajanja.

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ: У Галерији Матице српске свечано отворена изложба о Урошу Предићу

GMS

Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima, među kojima je bio i Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej, govorili su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnicaGMS, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti koji je zajedno sa dr Snežnom Mišić,savetnicom u GMS priredio ovu postavku, Predrag Mihajlović i  predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.Izložbu je svečano otvorila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Stvarajući neprekidno više od osam decenij,a Uroš Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

Izložba  je sastavljena iz umetnička dela različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja.

Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi su dostupni crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

BONUS VIDEO: PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK - Rekonstrukcija najvećih orgulja u Banatu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)