SA ŽIVOTNE SCENE "ISKRAO" SE U SNU: Veliki pozorišni reditelj Jagoš Marković iznenada preminuo, juče u Crnoj Gori, u 58. godini

J. Simić

23. 09. 2023. u 08:26

OSTALI smo prerano bez Jagoša Markovića. Jedan od najdarovitijih pozorišnih reditelja, kod nas i u regionu, preminuo je juče u 58. godini. Mag teatra sa životne pozornice "iskrao" se - tiho, u snu.

СА ЖИВОТНЕ СЦЕНЕ ИСКРАО СЕ У СНУ: Велики позоришни редитељ Јагош Марковић изненада преминуо, јуче у Црној Гори, у 58. години

Foto: Tanjug

Rođen je 1966. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetskih i domaćih klasika: "Učene žene", "Hasanaginicu", "Gospođu ministarku", "Pokondirenu tikvu", "Dr", "Antigonu", opere "Pepeljuga", "Figarova ženidba"...

Bez izuzetka njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvodile su se uvek pred prepunom salom, a nacionalni teatar proslavile su na brojnim međunarodnim gostovanjima.

U teatrima osim matičnog kao i na scenama u inostranstvu, režirao je više od pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: "Romeo i Julija", "Kate Kapuralica", "Dekameron dan ranije" (Narodno pozorište Sombor), "Lukrecija iliti Ždero" (Pozorište na Terazijama), "Skup", "Bogojavljenska noć", "Govornica", "Sumnjivo lice", "Uobraženi bolesnik", "Tako je ako vam se tako čini" (Jugoslovensko dramsko pozorište), "Porodične priče", "Gospoda Glembajevi", "Jesenja sonata" (Atelje 212 ), "Galeb", "Učene žene" (HNK Split), "Čarapa od sto petlji" (Beogradsko dramsko pozorište)...

Goncić: Talentovan kao Mocart

ODLAZAK Jagoša Markovića ogroman je gubitak za naše pozorište. Poznavali smo se od mladosti. Svi smo zajedno disali i odrastali sa Jagošem. Bio je neponovljiv, jedinstven, talentovan kao Mocart, moćan kao Cezar, obrazovan kao Volter, duhovit kao Nušić. Bio je velikan - rekao je, za "Novosti", upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić.

U švedskom Kraljevskim pozorištu Dramaten povodom jubileja tog teatra režirao je Strinbergovu "Kraljicu Kristinu". Posle raspada Jugoslavije prvi je naš reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama ("Romeo i Julija", 2014)

Reditelj raskošnog dara, Marković je nagrađen sa blizu pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada "Bojan Stupica", Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada "Mića Popović", Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran", "Ardalion".

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša", u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst "Govornica".

Na svečanosti dodele Nagrade "Mića Popović," o Jagošu je juna 2004, Ljubomir Simović između ostalog rekao: "U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve ..."

Prošlog maja svečanom besedom Jagoš je otvorio 68. Sterijino pozorje a pozdravljen je dugim aplauzom jer decenijama je negovana ljubav između njega i novosadske publike.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE NA ŽENU KOJA JE ŽIVOT POSVETILA DECI: Donka Špiček je osnovala "Radost Evrope"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!