KRUNE KRALJA MILUTINA I DESPOTA STEFANA U SEČUANU: Rekonstruisane insignije na festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini (FOTO)

M.A.K.

25. 09. 2023. u 17:05

ISTORIJSKI muzej Srbije predstaviće rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića, od 12. do 16. oktobra, na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u gradu Čengdu u kinskoj provinciji Sečuan.

КРУНЕ КРАЉА МИЛУТИНА И ДЕСПОТА СТЕФАНА У СЕЧУАНУ: Реконструисане инсигније на фестивалу нематеријалне културне баштине у Кини (ФОТО)

Foto IMS

Rekonstruisana krune kralja Milutina, teška je skoro 1.600 grama, a izrađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz Crkve Sv. Joakima i Ane pri manastiru Studenica, od pozlaćenog srebra sa niskama bisera i dragog kamenja sa strane, raskošno je dekorisana rubinima, safirima, ametistima, lapis lazulijama i slatkovodnim biserima, i na vrhu ima ljubičasti ametist. Kruna despota Stefana Lazarevića rekonstruisana je po ugledu na fresku iz Crkve Sv. Trojice pri manastiru Manasija, od pozlaćenog srebra, dekorisana je rubinima, safirima, ametistima, obsidijanima, akvamarinima, morskim staklom, granatima, turmalinima i slatkovodnim biserima, a teži gotovo 1.500 grama.

Foto IMS

Kruna despota Stefana


Na poziv organizatora, u posebnom delu posvećenom srebrnom filigranu učestvovaće dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, i filigranista Goran Ristović Pokimicaž. Inače, Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine se održava svake druge godine u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima, a podržan je od strane Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, UNESKO-a i Kineske nacionalne komisije za UNESKO. Obuhavat međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse, a od 2007. godine okupio je više od 4.000 predstavnika iz 465 zemalja i organizacija, 40.000 domaćih predstavnika i više od dvadeset miliona posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja