PRESTIŽNA NAGRADA U KRUŠEVCU: Gojku Đogu - prsten Despota Stefana Lazarevića (FOTO)

S. BABOVIĆ

11. 10. 2023. u 17:52

PESNIK Gojko Đogo dobitnik je ovogodišnje nagrade “Prsten Despota Stefana Lazarevića”, koju dodeljuje Književni klub “Bagdala” u Kruševcu.

ПРЕСТИЖНА НАГРАДА У КРУШЕВЦУ: Гојку Ђогу - прстен Деспота Стефана Лазаревића (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Prestižno priznanje,kako je predočio, Ljubiša Đidić,predsednik žirija, Đogu se dodeljuje kao klasiku srpske poezije kome se „Bagdala“ jednako odužuje i po značaju, koje ima za srpsku književnost i po prisustvu u književnoj „Bagdali“.

- Poezija Gojka Đoga na najbolji način sadrži istorijske i nacionalne rezonance, u aktiviranju onog neukrotivog pera naših egizistencijalnih i metafizičkih stanja čoveka, koji je spoznao svet s lica i naličja i preneo ga, kako to kažu književni kritičari, najispravnije,pesmom - predočava književnik Ljubiša Bata Đidić. - Književni klub "Bagdala" ga nagrađuje prepoznajući u njemu onu ličnost, koja punih šest decenija hodi našim duhovnim prostorima, kao pesnik, esejista i kritičar, besednik i nacionalni radnik.

Više od 20 peseničkih i esejističkih knjiga objavio je eminentni laureat, koji je osuđivan 80 - ih godina prošlog veka usled rasvetljavanja duhovnog i društvenog stanja tadašnjeg društva. “Vunena vremena“(1981), Kukuša(1971), „Modrica“(1974),“Grana od oblaka, izabrane i nove pesme“(2009), "Odbrana poezije" (2006), „Put uz put“ (2017),„Klupko“(2018), samo su neka od izdanja dobitnika „Bagdaline“ nagrade.

Gojko Đogo dobitnik je najvećih nacionalnih nagrada za stvaralaštvo “Milan Rakić“, „Branko Miljković“, „Laza Kostić“, „Zmajeva“ nagrada, „Branko Ćopić“,“Jovan Dučić“ i mnoge druge. Rođen je u Vlahovićima kod Ljubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, gimnaziju u Stocu, a Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao 1964.godine.

PRIZNANjE I ĐURIČKOVIĆU

MILUTIN Đuričković, pesnik i prozni pisac za decu i odrasle, novinar i književni kritičar, dobitnik je nagrade Branislav L.Lazarević, koju za doprinos dečijem stavralaštvu dodeljuje časopis „Bagdala za decu i mlade“. Prema rečima kupravnika Biblipteke „Jefimija“, Veroljuba Vukašinovića,Đuričković je istinski posvećenik dečije književnosti, prevođen na 60 jezika. Osnivanje i rukovođenje Institutom za dečiju književnost, kao jedinstvene ustanove, samo su neke od referenci laureata priznanja.

- Oko dve godine radio je kao novinar u reviji „Duga“, potom, kao urednik književne i izdavačke delatnosti u Domu omladine Beograda. Neko vreme bio je direktor Izdavačko-književne agencije „Tačka,“ jedan je od osnivača i urednika listova „Književna reč“ i „Demokratija“ - podsetili su članovi žirija Književnom klubu „Bagdala“.

Prsten despota Stefana Lazarevića dodeljuje se po 34.-i put. Kako je najavio književnik Milan Lapčević, visoko priznanje Gojku Đogu biće uručeno na posebnoj akademiji sredinom novembra u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)