VREDNA ZBIRKA PRED PUBLIKOM: Otvaranje prve stalne postavke Salon Oto Bihalji- Merin

M.A.K.

25. 10. 2023. u 18:46

ĆERKA i naslednica Ota Bihalji-Merina pokonila je Muzeju naivne i marginalne umetnosti stan u Nemanjinoj 3 u Beogradu, u kome je živeo sa svojom suprugom Lizom više od 40 godina, kao i kolekciju umetničkih dela, bogatu arhivsku i bibliotečku građu,

ВРЕДНА ЗБИРКА ПРЕД ПУБЛИКОМ: Отварање прве сталне поставке Салон Ото Бихаљи- Мерин

Foto Salon OBM

U tom prostoru će prvi put, u četvrtak, 26. oktobra u 14 časova, biti otvorena stalna postavka salona koji nosi ime našeg čuvenog književnika, publiciste, istoričara umetnosti i likovnog kritičara.

Na njoj će biti izloženo više od 50 dela  iz zbirke koju zvanično čine 82 umetnička dela akademskih i naivnih umetnika, kao i umetnički radovi samog Ota Bihalji-Merina. Među njima je čak 80 proglašeno za kulturno dobro. To su slike, skulpture, crteži, grafičke mape nastale od 1924. (od kada datiraju najstariji sačuvani crteži), do 1992. godine, koje su stvartala velika imena jugoslovenskog modernizma Marko Čelebonović, Milan Konjović, Edo Murtić, Lazar Vujaklija, Lazar Vozarević, Miodrag B. Protić, Krsto Hegedušić, Marij Pregelj, Mića Popović, Milica Zorić, Dušan Džamonja, i naivci - Sava Sekulić, Ilija Bosilj, Bogosav Živković, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Vangel Naumovski, Dragiša Bunjevački, Sofija Doklea...Bračni par Bihalji-Merin ih je kupovao ili dobijao kao poklone od samih autora.

Planirano je i da Salon OBM bude mesto privremenih izložbi savremenih domaćih i inostranih autora, a uz svečanost otvaranja biće potpisan i memorandum o saradnji MNMU sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, uz najavu velike izložbe posvećene Otu Bihalji-Merinu u 2024. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)