DECA I MLADI ISPUNILI SAJAMSKE HALE: U četvrtak bile velike gužve na štandovima

D.B.M.

27. 10. 2023. u 12:13

KAO i svakog četvrtka na Sajmu knjiga, posvećenom malim i mladim čitaocima, i juče su školarci iz Beograda i raznih krajeva Srbije u ogromnom broju ispunili hale, sa velikom radoznalošću obilazili štandove i kupovali knjige i stripove koje ih najviše zanimaju.

ДЕЦА И МЛАДИ ИСПУНИЛИ САЈАМСКЕ ХАЛЕ: У четвртак биле велике гужве на штандовима

Foto Tanjug

Školski dan otvorio je prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete koji je rekao:

-Napredak neke ѕemlje, u svakom pogledu, ѕavisi od obraѕovnog sistema, jer uzlaznom putanjom danas idu ona društva koja se zasnivaju na znanju, nauci, inovacijama, kulturi, kreativnosti. Kao zajednički imenitelj svih nas ovde prisutnih prepoznajem u dve čarobne reči snaga znanja, odnosno snaga knjige. Mihajilo Pupin je izgovorio: „Znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život.“ Dositej Obradović, prvi popečitelj odnosno ministar prosvete u kneževini Srbiji je izgovorio svevremene reči: „Iduć uči u vekove gledaj!“

Velike gužve bile su na štandu „Vulkana“, jer, kako kažu deca, dobra zabava ne može da prođe bez avantura starog drugara Džeronima Stiltona.   Mnogi su poneli kući najnoviji nastavak popularnog serijala „Avanture malog Džerija: Operacija Blatnjavo Čudovište“, pisan iz perspektive dečaka, osnovca, Džeronima koji još nije svestan da će postati pisac. Kupovali su i novi roman o devojčici koja je pola veštica, a pola vila „Mirabel i magični haos“ Harijet Mankaster, kao i „Akademija sirena: Ajla i Mehurić“  Džuli Sajks, u kojoj svojeglava Ajla i delfin Mehurić krše školska pravila kako bi njen tim pobedio u lovu na blago. Gužva je bila kada se na štandu pojavio omiljeni Slobodan Stanišić, koji potpisivao novu knjigu „Veseli brod“ .

Pažnju mališana privukle su i tribina na kojoj su Uroš Petrović, Vesna Aleksić i Dragana Mladenović govorili o strahu i saosećanju u književnosti za decu. A, Petrović i Ljubivoje Ršumović potpisivali su svoje knjige na štandu „Lagune“.

-Četvrtak je moj omiljeni dan na mom omiljenom mestu – rekao nam je Uroš Petrović. – Sajam knjiga budi nadu i ovde uvek pronalazim smisao za ono čime se bavim. Biti dečji pisac je najlepši posao na svetu i to se danas i ovde najbolje vidi.

„Pčelica“ 20 godina postojanja proslavlja objavljivanjem dobrih knjiga, što je obradovalo najmlađe posetioce sajma koji rastu uz produkciju ovog čačanskog izdavača.

- Od ove godine smo ekskluzivni izdavači dela Milovana Vitezovića. Upravo smo objavili „Lajanje na zvezde“ i „Šešir profesora Koste Vujića“, a u pripremi su „Gospođica Desanka“ i „Kad je neven bio Sunce“, „Princ Rastko monah Sava“ i O Vuku i Srbima“.  U čast Francuske objavili smo knjigu ilustrovanih bajki „Lepotica i zver“ , a kuriozitet je to što su prevodioci bili studenti novosadskog filozofskog fakulteta. U okviru nove edicije „Detinjstvo srpske nauke“ objavili smo knjige „Nikola Tesla i crni mačak“ i „Josif Pančić i ledena lepotica“. Izašla je knjiga „Hrabro srce Beograda“ Gorana Markovića o keruši Gabi – kaže nam Nevena Marković iz „Pčelice“.

Knjige Rejčel Brajt, koje imaju status najprodavanijih i najčitanijih „Miš lavljeg srca“, „Da je koala znala“, „Kit koji je želeo više“, „Veverice svađalice“ i „Gušter koji je sanjao da postane zvezda“, i juče su bile hitovi na štandu JRJ.

Na štandu „Kreativnog centra“ među 1.500 naslova domaćih i stranih autora, najmlađi čitaoci su pronašli nešto za sebe. Najviše su tražili „Doživljaje mačka Toše“, sa ilustracijama Dušana Pavlića, kao i dela iz edicije „Knjige za sva vremena“ u kojoj su najpoznatiji romani domaćih i stranih autora.

I ove godine, veliko interesovanje vladalo je na štandu „Rapid kidsa“ koji jedini ima četvorodimenzionalne knjige koje „oživljavaju“ uz pomoć mobilnog telefona. Decu je zanimalo da li se knjige o životinjama, dinosaurisima, anatomiji čoveka, svetskim čudima i svemiru štampaju na poseban način, a direktor Mladen Milojica  im je odgovarao: „Knjige se štampaju na uobičajen način,  a zahvaljujući aplikaciji koju su osmislili inženjeri telefon prepoznaje stranice i fotografije u knjizi.“

Kao i svake godine, popusti za starija izdanja dečjih knjiga su bili veliki, a kako hamburgera već dugo nema na sajmu, mališani su mogli da kupe i desetak knjiga umesto ove poslastice za male gurmane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!