MILICA TOMIĆ HEROINA ANIMIRANOG FILMA: Novosadski osnovci kreativno o znamenitoj Srpkinji

J. SIMIĆ

21. 12. 2023. u 12:28

ANIMIRANI film „Heroine novosadkinje - Milica Tomić” čiji su autori učenici novosadskih osnovnih škola, premijerno će biti prikazan u petak,22.decembra (11 sati)u Arhivu Vojvodine (Žarka Vasiljevića 2a) u Novom Sadu.

МИЛИЦА ТОМИЋ ХЕРОИНА АНИМИРАНОГ ФИЛМА: Новосадски основци креативно  о знаменитој Српкињи

Arhiva porodice Miletić

Arhiv vojvodine

Scenario i film osmislili su novosadski osnovci, a nastao je njihovim promišljanjem o znamenitim ženskim ličnostima iz istorije Novog Sada. Film je snimljen u tehnici stop-moušn animacije, odnosno primenjeni su piksilacija, animacija plastelinom i kolaž. Projekat je sufinansirala Gradska uprava za kulturu.

Muzej Vojvodine

Milica Tomić (Novi Sad, 1859 - Beograd, 1944),književnica, političarka, novinarka i osobena ličnost našeg kulturnog i političkog nasleđa, bila je kćerka Svetozara Miletića, vođe Srba u Ugarskoj u 19. veku i supruga njegovog političkog naslednika Joše Tomića. Najveći deo života provela je u Novom Sadu baveći se politikom, uređivanjem časopisa i unapređenjem života devojaka i žena zalažući se za njihovo pravo na obrazovanje.

Arhiv vojvodine

Školovala se u Novom Sadu, Beču i Pešti i govorila je nemački, mađarski, francuski i engleski. Vrlo mlada stupila je na političku pozornicu zastupajući stavove svog oca Svetozara. Bila je posvećena emancipaciji i prosvećenju žena. Osim osnivanja i uređivanja časopisa "Žena" 1911, koji je izlazio celu deceniju, i pisanja tekstova u ovom i drugim glasilima, sarađivala je sa različitim feminističkim udruženjima i organizacijama. Okupljala je Novosađanke na sastancima tokom kojih su čitani različiti tekstovi, najčešće književni, i članci o zdravlju. Smatrala je da je obrazovanje glavni preduslov za napredak žene.Osnovala je dobrotvorni fond za pomoć siromašnima i bolesnima.U vreme kada je ugarska vlast Svetozara Miletića poslala na robiju, preuzela je uređivanje lista "Zastava", najvažnijeg političkog glasila Srba u Ugarskoj čiji je osnovatelj bio upravo njen otac.

Arhiva porodice Miletić

Predvodila je sedam žena koje su zajedno sa još 750 Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena učestvovale u radu Velike narodne skupštine 25. novembra 1918. u Novom Sadu kada je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Baranje, Banata (a dan ranije i Srema) Kraljevini Srbiji. Osam dana uoči Skupštine, Srpski narodni odbor doneo je odluku kojom je prvi put omogućeno ženama da biraju i da budu birane.

Bio je to prvi, usamljeni slučaj političke emancipacije žena na ovim prostorima, ali moralo je da prođe još nekoliko decenija da bi žene dobile puna politička prava.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana