MITOVI NA SVETLU DANA: Izložba studenata doktorskih studija novosadske Akademije umetnosti u Parizu (FOTO)

Šta ima novo? – stalno je pitanje u svetu umetnosti, a to je ujedno i naslov izložbe doktoranada sa Akademije umetnosti u Novom sadu, koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

МИТОВИ НА СВЕТЛУ ДАНА: Изложба студената докторских студија новосадске Академије уметности у Паризу (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

- Nismo pravili selekciju, već smo radili na tome da individualno svako unutar svoje umetničke prakse pokaže maksimum. Mnogi od njih nemaju priliku da izlažu u inostranstvu, pa smo želeli da se predstave u Parizu i da dožive to iskustvo – ističe za "Novosti" njihov profesor tehnika i metoda savremenog umetničkog stvaralaštva, pariski vizuelni umetnik Igor Antić.

Koncept izložbe, koju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Srbije, obuhvatao je širok spektar umetničkog izraza - grafike, slike, video-radove, instalacije, audio-zapise i multimedijalna istraživanja. Svojim radovima, učesnici ispituju civilizacijske apsurde. Đorđe Marković je tako predstavio rad "Ljubitelj umetnosti" u kome kostimiran u maskotu miša obilazi pariske muzeje i snima odnos konzervativnih institucija prema takvoj vrsti neobičnih posetilaca.

Kao konzervator papira u Arhivu Vojvodine, Višnja Nikolić  ima naučni zadatak, koji uspešno obavlja, da sačuva knjige od propadanja. Kao umetnica, radi upravo obrnuto, pa je na knjizi kontradiktornog naslova "Ratnici mira", već pronađenoj u oštećenom stanju, tokom vremena pratila razvoj plesni i bakterija. Knjiga je izlovana, posetioci mogu da je posmatraju kroz staklenu zaštitu, a ceo proces dokumentovan je fotografijama.

Sara Apostolović istražuje na temu srpske mitologije, o ulozi muškaraca i žene u mitovima, bez saznanja da li je određeni događaj stvaran ili izmišljen. Pronašla je priču o ženama u selu Skela koje su bežale od Turaka i, da bi sačuvale čast, skakale u reku da se udave.

- Napravila je vrlo estetizovan i tehnički perfektan video, kao da proučava psihološka stanja tih žena koje ulaze u reku i nečeg što se moglo dogoditi. Kao da rekonstruiše taj mit i izvlači ga na svetlo dana – kaže Antić.

Novak Đoković naslikan uljem i odraz u ogledalu, rad umetnice Andrijane Vasiljević, izložen je pod nazivom "Digitalna golgota i sloboda ličnosti", dok je Sunčica Pasuljević Kandić postavila instalaciju s platnima koja se gledaju i čitaju uz pomoć svetla. Pavle Golijanin posudu za pripremu jela zamenjuje čaurom granate, Smiljana Kojić Grandić sneg s televizora svodi u tačku Velikog praska, dok Vladimir Markoski jezikom masovne kulture parodijski prikazuje portrete kraljice Elizabete, Rokfelera i Al Kaponea.

OSOBENO, U KORAK SA SVETOM

Cilj izložbe je bio da se prikaže nova umetnost koja se u ovom trenutku stvara u Srbiji i da se uporedi sa savremenom umetničkom scenom u Francuskoj.

- Dobro su informisani, u realnom vremenu, ali imaju svoje prakse koje su sasvim drugačije. Poseduju ličnu poetiku. Takve stvari ovde ne mogu da se vide – istakao je Igor Antić o svojim studentima.

Milena Cvetković  pušta da so u staklenim posudama stvara kristalizovane oblike, Vladimir Klepić video-animacijom vraća sećanje na rat kroz svaki novi rat koji dolazi, a Nora Ljubanović Evetović daje viziju veza između života i smrti. Kod Vesne Pavlović Pažđerski prisustvujemo transformaciji slike u skulpturu, Jelena Simić arhitipovima daje lično tumačenje duboko ukorenjenih simbola u ljudskoj psihi, Stefana Jovanović linearnim strukturama i ritmom prikazuje trajanje u vremenu, dok Sead Zejnelagić evocira stanje tokom slikarskog postupka.

Francuska publika ima priliku da vidi ove radove do 26. januara.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)