IZMEĐU KRINA I DVOGLAVOG ORLA: Heraldička izložba Muzeja Republike Srpske gostuje u Istorijskom muzeju Srbije

M.Kralj

26. 12. 2023. u 15:36

DVADESET grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica čini izložbu "Orao, lav i krin - Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja", koja će u sredu, 27. decembra, u 13 časova, biti otvorena u Istorijskom muzeju Srbije.

ИЗМЕЂУ КРИНА И ДВОГЛАВОГ ОРЛА:  Хералдичка изложба Музеја Републике Српске гостује у Историјском музеју Србије

Foto IMS

Reč je o gostujućoj postavci Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke, čiji su autori mr Janko Vračar, muzejski savetnik - istoričar u Muzeju RS, i MA Dejan Došlić, viši asistent na Studijskom programu Istorija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Ova postavka koja je posle Banjaluke obišla više muzeja u RS, u beogradskom IMS biće svojevrsni dodatak aktuelnoj izložbi "Čekajući stalnu postavku", u kojoj je veliki segment posvećen srednjovekovnoj srpskoj istoriji. Na svečanom otvaranju će govoriti autori izložbe, a ispred domaćina, dr Dušica Bojić, direktorka IMS, a publika će moći da obiđe postavku već od 15 časova.

Foto IMS

 

Na izložbi "Orao, lav i krin - Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja" predstavljeni su grbovi najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete, odnosno srednjovekovnih srpskih zemalja koje su vladale u razdoblju od 9. do 15. veka. I to počevši od najstarijeg srpskog vladarskog roda, Vlastimirovića, pa zaključno sa rodom Brankovića, od kojih potiču poslednji titularni srpski despoti.

- Grbovi vladarskih i velikaških porodica u srpskim srednjovekovnim zemljama predstavljani su na novcu, pečatima, u rukopisnim knjigama, zatim na odeždi, dvorovima, crkvenim objektima i na drugim mestima - piše u najavi izložbe. - Razvijali su se pod vizantijskim i zapadnim uticajima, što je vidljivo i na osnovu motiva koji dominiraju na njima, a koji su pozajmljeni iz vizantijske protoheraldičke tradicije (dvoglavi orao, krst sa ocilima) ili iz zapadne heraldičke tradicije (štit, veliki šlem, čelenka, krin).

Viteštvo

HERALDIKA kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat njihovog razvoja. Pojava i razvoj grbova nerazdvojivo su vezani za vitešku ili ritersku kulturu koja se od 11. veka razvijala u srednjovekovnoj Evropi, jer su se upravo na viteškim turnirima i pojavili prvi grbovi.

Velikaški i vladarski rodovi ostavili su značajan trag u našoj istoriji i heraldici, smatraju organizatori postavke, jer je u heraldičkim znamenjima porodica Nemanjića, Lazarevića, Brankovića i Kotromanića, često tražena inspiracija za izgled grbova Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Izložba je otvorena u posebnom delu izložbenog prostora Istorijskog muzeja Srbije i trajaće do 30. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja