NIČE LUTKARSKA AKADEMIJA: Direktor pozorišta lutaka "Pinokija" Vladan Đurković o planovima u ovom teatru

V.STRUGAR

08. 02. 2024. u 18:40

POSLE neuspešnih, višedecenijskih napora da se na našim fakultetima otvori katedra za lutkarstvo, Pozorište lutaka "Pinokio" odlučilo je da uzme stvar u svoje ruke i osnuje - Lutkarsku akademiju "Pinokio".

НИЧЕ ЛУТКАРСКА АКАДЕМИЈА: Директор позоришта лутака Пинокија Владан Ђурковић о плановима у овом театру

foto Arhiva "Novosti"

U toku je prvi master klas na temu "Ruka - osnovno izražajno sredstvo glumca lutkara. Rukavična lutka - prvi nivo preobraženja ruke u lutku" koju vodi Amela Vučenović, docent katedre za glumu i režiju lutkarskog pozorišta Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti u Sankt Peterburgu.

Namera "Pinokija" je da to bude tek prvi korak u edukaciji novih generacija koji će se baviti ovom vrstom pozorišta. Sedmodnevna radionica namenjena je upoznavanju dramskih glumaca sa osnovama lutkarstva, osmišljena kao praktična obuka (potkrepljena teoretskim i video sadržajima), a polaznici treba da u svom radu osveste ruku kao najvažniji deo tela i glavno izražajno sredstvo...

foto V.Lukić

- Nismo mogli više da čekamo. Glumci koji se bave lutkarskom veštinom naučili su je od starih reditelja, među kojima mnogi više nisu živi, pa je počelo s kolena na koleno da se prenosi umeće. Pošto u okruženju postoje lutkarske akademije, rešili smo da pozovemo neke od njih da gostuju kod nas - objašnjava Vladan Đurković, direktor "Pinokija". - Ideja je da neformalno obrazovanje pružimo mladim glumcima, sa željom da ih angažujemo u našem i drugim pozorištima. Otvorili smo vrata i kolegama iz ostalih kuća, tako su nam stigli i glumci iz Novog Sada i Kragujevca.

Sedamdesetih godina, kada je osnovan "Pinokio", postojala je samo jedna akademija u Beogradu i trinaest aktivnih pozorišta. Glumci su lakše ulazili u ansamble, bio je procvat televizije i kinematografije, pa je bilo teško naći one koji bi se bavili lutkarstvom. Tako je, zapravo, od amaterskog pozorišta nastao profesionalni lutkarski teatar.

foto S.Veljković

- Zbog te "rupe" u obrazovnom sistemu, sada želimo da mladim,diplomiranim glumcima omogućimo nastavak školovanja za veštinu koje nema u akademskim okvirima. Uprkos svemu, kod nas ne postoji kriza lutkarstva kada je reč o interesovanju. Puna nam je sala svakog vikenda. Tim pre, što smo jedina ustanova namenjena deci na najvećoj, novobeogradskoj opštini. Igramo i po dve predstave dnevno, ali lutkarski izraz u umetničkom smislu - stagnira. Obišao sam mnoga pozorišta i akademije (dve, nama najbliže su u Osijeku i Sofiji), pričao sa kolegama u Srbiji i van nje, a onda odlučio da nešto pokrenem.

Naredni master klas je u aprilu i držaće ga rediteljka Emilija Mrdaković (sofijski student), pod nazivom "Kamen i pero". Na njenim edukacijama biće reči o animaciji objekta u predstavi, zapravo rekviziti. Mesec dana kasnije dolazi slovenački reditelj Silvan Ormezu koji se školovao u Pragu i radiće autorski projekat kao predstavu manje forme.

Inače, u ansamblu "Pinokija" trenutno je dvanaest članova, a radionice su prvenstveno namenjene mladim polaznicima. Naši, istina retki, školovani lutkari dobrodošli su ne samo da postave nove naslove u ovoj kući, već i da predlože neki vid edukacije i tako postanu deo Akademije "Pinokio".

Novi projekti

PRVA sledeća premijera je početkom marta ("Snežana i sedam patuljaka"), Anđelko Bero radiće jednu predstavu "u pokretu" jer se bavimo i animacijom, a na kraju ove sezone na repertoaru je pomenuti projekat Silvana Ormezua - kaže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu