TRENUCI TUGE I PONOSA: Na Kapitol Hilu, u Vašingtonu, održana panel-diskusija i prikazan film "Heroji Halijarda"

Marina Mirković

07. 03. 2024. u 06:45

REČJU - veličanstveno, a u nekoliko reči - "istorijski trenutak u odnosima između naših zemalja".

ТРЕНУЦИ ТУГЕ И ПОНОСА: На Капитол Хилу, у Вашингтону, одржана панел-дискусија и приказан филм Хероји Халијарда

Privatna arhiva/ Kontrast studio

Ovako opisuju jedinstven događaj koji se odigrao u utorak uveče na Kapitol Hilu, u svečanoj sali velelepnog zdanja u Vašingtonu, u kome se donose odluke važne za sudbinu čovečanstva, a gde je održan skup "Američko-srpsko odbrambeno partnerstvo: Od Operacije Halijard do danas", uz specijalnu projekciju filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića. Američki je Kongres te večeri sijao u bojama srpske zastave, a između naše i američke, simbolično je pobodena zastava pomirenja.

Projekcija "Heroja Halijarda" izazvala je u publici ushićenje, uzbuđenje, oduševljenje, tugu, ponos, suze... Zasuzile su oči mnogima, svakako i potomcima onih pravih heroja Halijard misije, poput Stefani Lalić Adams (koja je ponosno ponela očevu Karađorđevu zvezdu), Džoan de la Vera i Betsi Vojnović - ćerkama Nika Lalića, Džordža Musulina i Džordža Vojnovića, američkih oficira srpskog porekla koji su imali značajne uloge u misiji spasavanja američkih i savezničkih pilota iz okupirane Srbije.

Bajić kao jedan od najsvetlijih primera prijateljstva između naših država, za "Novosti", navodi upravo događaj kojem je posvetio svoj film: trenutak kada je srpski seljak spasao 500 američkih mladića, i poslao ih kućama.

- Ovaj će događaj imati dalekosežne posledice za redefinisanje odnosa između naših zemalja. Pokazali smo faktima, bez dodvoravanja, da naš narod, iako nije bezgrešan, u svom nacionalnom biću nosi čovekoljublje, čast, integritet - kaže Bajić.

Privatna arhiva/ Kontrast studio

 

Skup je otvoren panel-diskusijom koju je vodio pukovnik u penziji Džon Kapelo, predsednik Halijard fondacije, a učestvovali su ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, kongresmeni Klaudija Teni i Emanuel Kliver, predsednica i potpredsednik Srpskog kokusa u američkom Kongresu, general major Džon Heris, komandir Nacionalne garde Ohaja, te Nemanja Starović, istoričar i državni sekretar u srpskom Ministarstvu odbrane.

Pukovnik Kapelo je zaključio diskusiju sećanjem na vreme kada je bio vojni ataše u Beogradu i prvi put čuo priču o Misiji Halijard i herojstvu srpskog naroda, koje ga je inspirisalo da osnuje Fondaciju koja radi da ta spasilačka akcija, skrivana od srpskog i nepoznata američkom narodu, ugleda svetlost dana. Kapelo je juče za "Novosti" rekao:

- Izuzetno je važno što smo ispričali ovu priču, i "saslušali" je kroz film, baš na ovom mestu, prepunom simbolike, u prisustvu kongresmena i mnogih važnih ljudi, i još jednom naglasili njen značaj za istoriju i odnose naših zemalja.

Suze i emocije potomaka

PUKOVNIK Mirko Radaković, kao utisak večeri, pored moći i ugleda prisutnih, te emocija potomaka američkih oficira srpskog porekla, ističe i reči koje su se posvuda mogle čuti:

- Isticalo se koliko je naša istorija stvarno velika, i pored nesrećnih perioda nerazumevanja poput devedesetih. Ovaj je događaj važan na mnogo nivoa, jer kao što je nedovoljno poznato da su američki vojnici helikopterima stigli ne bi li spasili srpske svetinje na Kosmetu od razularene rulje tokom martovskog pogroma - tako je i spektakularna akcija poput Misije Halijard, voljom ove ili one politike, ostajala skrajnuta i prećutkivansa. Sve dosad, kada joj se odaje dostojna počast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave