VEK ISTORIČARA I AKADEMIKA: Izložba o Slavku Gavriloviću (1924- 2008) u Biblioteci SANU

M.A.K.

19. 03. 2024. u 16:31

POVODOM 100 godina od rođenja akademika Slavka Gavrilovića (1924- 2008) u Biblioteci SANU organizovali su kamernu izložbu posvećenu ovom istoričaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koja će trajati od 20. marta do 15. aprila.

ВЕК ИСТОРИЧАРА И АКАДЕМИКА: Изложба о Славку Гавриловићу (1924- 2008) у Библиотеци САНУ

Foto Biblioteka SANU

Izučavajući istoriju panonskog i balkanskog prostora u periodu od XVI do XIX veka, pre svega istorije srpskog naroda i njegovih suseda, Gavrilović je objavio nekoliko desetina monografija, zbornika arhivske građe kao i stotine naučnih radova i priloga. Bio je stalni član Matice srpske i prvi urednik Zbornika Matice srpske za istoriju. Dopisni član Akademije postao je u novembru 1978, a njen redovni član u decembru 1985. Iz zbirki Biblioteke SANU biće izložena Gavrilovićeve monografije i radovi objavljeni u Akademijinim izdanjima, zbornicima i najznačajnijim istorijskim časopisima.

- Bez ovog mnoštva izvora, koje je znalački za štampu priredio akademik Gavrilović, naša istoriografija bila bi znatno siromašnija, a mogućnosti za kritičko proučavanje naše prošlosti bile bi neuporedivo manje i nesigurnije - smatra akademik Vasilije Krestić. - Bez preterivanja može se reći da tako obiman rad na publikovanju i proučavanju izvora nije do sada obavio nijedan srpski istoričar za period od XVII do sredine XIX veka, a bez toga nema pouzdanih naučnih rezultata.

Autor izložbe je Sanja Petrović.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!