VIZVARIJEVO PUTOVANJE KROZ ISTORIJU PANTOMIME: Slavni češki umetnik na Beogradskom festivalu igre

M. N. M.

19. 03. 2024. u 17:19

SOLO - komad koji potpisuje i izvodi gost iz Praga Radim Vizvari, pantomimičar, izvođač, reditelj, koreograf i pedagog, međunarodno priznat kao jedna od najuglednijih ličnosti savremenog evropskog teatra, i večeras je na sceni Bitef teatra, u nastavku 21. Beogradskog festivala igre.

ВИЗВАРИЈЕВО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ ПАНТОМИМЕ: Славни чешки уметник на Београдском фестивалу игре

BFI

Jednoipočasovna predstava, koja se igra već osam godina, prikazuje deset razvojnih etapa pantomime, najširi spektar stilova, presek žanrova od klasične pantomime do butoa, ili od fizičke komedije do savremenog pantomimičarskog pozorišta - od romantične pantomime Žana Gaspara Deburoa i njegovog "Pjeroa", preko moderne mimike, klovnovske umetnosti, do savremenog fizičkog teatra i konceptualnog pristupa Marsela Marsoa.

Predstava puna tradicije, poezije, slapstika i lirske ekstravagancije vodi gledaoca od smeha do suza, sve to bez ijedne reči - jer Vizvarijev izraz je čisto telesni, organski pokret u kombinaciji sa virtuoznošću i ubedljivom glumom.

"Solo" je spektakl koji oduzima dah, tiha legenda praćena ovacijama i nakon mnogo godina izvođenja, jer Vizvari brine o ovom delu i kontinuirano prilagođava svaku pojedinačnu predstavu.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!