NOVO IZDANJE PRVOG ROMANA JASMINKE PETROVIĆ: "Giga pravi more" u novom ruhu

M. N. M.

19. 03. 2024. u 20:14

PRVA knjiga jedne od najpopularnijih naših autorki za decu i mlade, Jasminke Petrović, roman "Giga pravi more", u novom izdanju "Kreativnog centra", sa ilustracijama Ane Petrović, biće predstavljena 29. marta u Malom pozorištu "Duško Radović".

НОВО ИЗДАЊЕ ПРВОГ РОМАНА ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ: Гига прави море у новом руху

KC promo

Odlomke će čitati Cvijeta Mesić i Vojin Ćetković, a promociju će pratiti i izložba ilustracija iz novog izdanja knjige.

Priča o toj knjizi već iz godina poput legende kruži među pratiocima Jasminke Petrović i onima koji podržavaju njen rad. Za Gigu zna široka čitalačka publika, ali su zapravo retki oni koji su zaista imali tu privilegiju da vide i pročitaju ovu njenu knjigu. Sve to i nije tako neobično ukoliko se ima u vidu činjenica da se prvo izdanje u nevelikom tiražu pojavilo sada već davne 1996. godine. Pored značaja koji ova priča nosi sama po sebi, treba naglasiti i to da je prvo izdanje objavljeno sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića (izdavač SMS Tim Talenata), što je već tada najavilo neraskidivu i veoma uspešnu saradnju ove autorke i njenog najvernijeg ilustratora.

Knjiga "Giga pravi more" u novom ruhu i sa ilustracijama Ane Petrović, na sasvim poseban i simboličan način nas vraća samim počecima Jasminkinog rada i još jednom podseća na ono najbolje i najmoćnije u njenom književnom delu.

Giga i Cvrčak, junaci priče, uvode nas u prostor mašte i igre, tamo gde ima i smeha i radosti, gde su dani obojeni živim bojama, gde nemoguće postaje moguće i stvarno, pa tako i jedno more, veliko i plavo, o kojem nam, između ostalog, govori i jedna pesma (Plavo more Igora Petrovića) može da postane rođendanski poklon. Ipak, taj živopisni svet dvojice dečaka koji se igraju u pesku ispred jedne sasvim obične zgrade, u jednom sasvim običnom i bezimenom gradu, nije odvojen od realnosti - naprotiv.

Ovi junaci koji govore iz perspektive deteta šalju veoma snažne poruke mnogo starijim čitaocima - u prvom redu odraslima, koji su odgovorni za to kakav svet stvaraju i ostavljaju svojoj deci.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!