UŽICE SPREMNO ZA VEČERAŠNJI SPEKTAKL: Prestonica kulture u punom sjaju

Никола Јанковић
Nikola Janković

21. 03. 2024. u 10:03

Užice danas preuzima titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, na Trgu partizana sve je spremno za „Praznik svetlosti“ koji počinje u 20 časova: sa pet značajnih lokacija građanima će se obratiti lučonoše ovdašnje kulture, uslediće nastup Simfonijskog orkestra i hora RTS sa maestrom Dejanom Savićem, a ceo događaj biće jedinstven multimedijalni spektakl sa oko 130 učesnika.

УЖИЦЕ СПРЕМНО ЗА ВЕЧЕРАШЊИ СПЕКТАКЛ: Престоница културе у пуном сјају

Grad Užice/OT

Užičanima će se sa pozornice na trgu obratiti Maja Gojković, ministarka kulture u vladi Srbije.

- Događaj, kroz igrokaz voditelja, prati Užice od prvih pominjanja u istoriji, sve do sadašnjeg trenutka. Sa pet lokacija, iz replike neolitskog naselja „Stapark“, manastira Rujan, Starog grada, Kadinjače i prve polifazne hidrocentrale u Evropi, obratiće nam se naše lučonoše – najavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Grad Užice/OT

 

Na istom mestu, u petak nastupa grupa „Galija“, a u subotu „Van Gog“.

Uvod u oko dve stotine manifestacija koje će biti održane u narednih dvanaest meseci, dogodiće se danas u 13 časova: vozom kulture u Užice dolaze predstavnici grada Čačka koji će titulu predati Užičanima, zatim predstavnici Ministarstva kulture, institucija kulture i medija. Prethodno, plato ispred železničke stanice, uredili su i oslikali učenici ovdašnje Srednje umetničke škole. Uslediće šetnja do gradske plaže i znamenitosti grada - prve polizafne hidrocentrale u Evropi, izgrađene po Teslinim principima.

Za „Eru kulture“ u gradu na Đetinji izdvojeno je 490 miliona dinara, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 294 miliona, a ostatak Grad Užice.

Uz oko 200 programskih sadržaja za dvanaest meseci, dobrobit od manifestacije biće dugoročna.

Grad Užice/OT

 

- Ostaće nam infrastruktura izgrađena kroz „Eru kulture“: velika scena Gradskog kulturnog centra koja je potpuno rekonstruisana, Dečiji kulturni centar, Galerija keramike, Dinarsko–ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti obeležena pločama… Neki od kulturnih sadržaja ostaju trajno – dodala je gradonačelnica Užica.

Narodni muzej u Užicu dobija novu stalnu postavku koja hronološki pozicionira sve važne dane i periode u istoriji grada na Đetinji, a naći će se na prvom spratu, prve muzejske zgrade na oko 400 kvadratnih metara.

- Predstavićemo muzejske eksponate, autentične predmete iz naših depoa… Uz savremene muzeološke principe biće predstavljen širi prostor grada od praistorije do danas – naglasila je direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović.

Gradski kulturni centar, pored rekonstrukcije velike sale i otvaranja Dečijeg kulturnog centra, ponudiće 11 programskih celina poput Međunarodnog festivala stripa, Džez festivala, Festivala dokumentarnog filma, večeri posvećene erskom humoru…

Grad Užice/OT

 

Narodno pozorište Užice će u sredu 27. marta imati novu premijeru drame „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu akademika, Užičanina Ljubomira Simovića, u režiji Milana Nešića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)