POKRET NA RAZMEĐI VREMENA: Savršene plesne različitosti na umetničkoj sceni 21. Festivala igre u Beogradu

M. N. M.

01. 04. 2024. u 16:20

BEOGRADSKA pozorišta tokom cele prethodne sedmice bila su u znaku Festivala igre, čije 21. izdanje pod sloganom "Savršene različitosti" već nedeljama dokazuje i brani istinitost te sintagme - međusobna različitost, pritom drugačije od svega dosadašnjeg, i u mnogo čemu savršeno.

ПОКРЕТ НА РАЗМЕЂИ ВРЕМЕНА: Савршене плесне различитости на уметничкој сцени 21. Фестивала игре у Београду

Narodno pozorište

Savršena izvođenja trupa pristiglih iz najrazličitijih tačaka Zemljinog šara, osim u bioskopu "Balkan" gde je ove godine festival i otpočeo, proteklih dana zaređala su se na glavnim teatarskim scenama - od muzičkog, Pozorišta na Terazijama, preko samo imenom malog, pozorišta "Duško Radović", Zvezdara teatra i Velike scene Narodnog pozorišta, do Bitefa.

U ovom potonjem teatru sinoć je beogradsku publiku očarao igrač Arijel Žilbert, izvodeći komad koreografa Majkla Getmana, jedne od perjanica scene Tel Aviva. Predstava "Najvažnije stvari" sastoji se od tri dela, u kojima se koreograf koji inače u svom radu istražuje i osobenosti različitih etničkih zajednica, pozabavio samom suštinom čoveka.

Triptih je bio i komad koji je na 21. izdanje Beogradskog festivala igre doveo, najzad, i prigodno - beogradski Balet, koji u svom Narodnom pozorištu tokom cele sezone obeležava svoj veliki jubilej. "Infinitas" je naziv predstave koja tim nagoveštajem beskonačnosti iz naslova, spaja stogodišnje nasleđe Baleta nacionalnog teatra, sadašnjost i budućnost.

Trojac koreografa iz regiona odabran je da kreira savremena viđenja dela velikih naših kompozitora, te je Igor Kirov postavku načinio na muziku Stanojla Rajičića, Miloš Isailović radio je na baletskoj muzici Enrika Josifa, a Maša Kolar potpisala je koreografiju uz "Simfonijski triptihon" Petra Konjovića.

"UTOPIJA" S MALTE

IDUĆE sedmice, završne petlje u više od mesec dana tkanu šaru od savršenih različitosti, uneće još dve trupe. Najpre Kompanija Jue Jin poreklom iz Šangaja, danas iz Njujorka, gostuje u Zvezdara teatru. Poslednja predstava na 21. Festivalu igre, gostuje u Bitef teatru 9. i 10. aprila, i reč je o komadu "Utopija" u izvođenju nacionalne kompanije Malte.

I u nastavku Festival igre, već ulazeći u završnicu, nastavlja da se odvija na teatarskim scenama Beograda. Ove srede, stiže iz Belfasta "Mornarsko plavo", što je naziv koreografije Une Doerti, a ovoga puta igraće se u Ateljeu 212.

Petak i subota, 5. i 6. april, dani su kada svet ponovo igra u glavnom našem, Narodnom pozorištu, i to zaista "daleki svet" - Sidnejska kompanija igre. Rafael Bonačela predstaviće svoju koreografiju beogradskoj publici, u izvođenju trupe koja slovi za legendarnu silu svetske, ne samo igračke scene dalekog australijskog kontinenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)